Tips voor een topsite #2: Hoe laat je jouw vacatures er het beste uitzien?

Bas van de Haterd Op 08 augustus 2017
Gem. leestijd 3 min 2063x gelezen
Deel dit artikel:
Tips voor een topsite #2: Hoe laat je jouw vacatures er het beste uitzien?

Kandidaten zoeken op je werkenbij-site vooral naar: vacatures. In een korte serie laten we zien hoe je hen daarbij het hof maakt. Vandaag: video, beeld en vorm.

Van al het bezoek op je werkenbij-site komt tussen de 80% en 90% meteen voor je vacatures. Alle andere contentpagina’s? De best bekeken pagina haalt meestal net 1% van het totale bezoek. Wat dat betekent? Dat je je bedrijf zoveel mogelijk moet verkopen in, en rondom, de vacature. Dat is namelijk de enige plek waar je kandidaten kijken. Hoe doe je dat? In deze serie bekijken we wat je allemaal rondom die vacatures kunt aanbieden, buiten de functie-eisen en het functieprofiel om. Vandaag gaat het daarbij om: vormgeving, foto’s en video.

Tip 1. Foto’s: meer dan 1.000 woorden

Een beeld spreekt duizend woorden, leerde ik vroeger op school altijd. Een goede, relevante, foto bij een vacature kan veel meer vertellen over je organisatie dan lappen tekst dat kunnen. Bij Stedin hebben ze bijvoorbeeld een foto van het pand bij de vacature staan en soms een foto die het werk uitbeeldt of het team laat zien.

hoe vacatures stedin er uitzien

Bij Bol.com hebben ze een slider, een soort fotoreeks, in elke vacature verwerkt. Meerdere werkgerelateerde foto’s moeten daarbij de sfeer weergeven.

bol slider vacatures er uitzien

Tip 2. Video’s: steeds belangrijker

Dat video’s steeds belangrijker worden is ook goed te zien in de online werving. Bij bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue zijn video’s meteen bij de vacatures te vinden. Bij Bol.com zijn dit algemene video’s over het werken bij de webwinkel, bij Coolblue staan video’s die per vacature precies vertellen wat deze functie inhoudt. Niet bij alle vacatures, maar wel bij veel. Zo hebben ze specifieke video’s voor vacatures voor bijvoorbeeld de online marketeer en de landing page specialist. Mooi gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=kmCK_Mp8gdA

Tip 3. Design: waarom zo vaak zo saai?

Opvallend is het hoe weinig aandacht er vaak is besteed aan de visuele presentatie van de vacature zelf. Sommige organisaties passen de opsommingstekens nog aan de organisatie aan. Zo heeft Deloitte nog wel groene punten, maar zelfs bij Coolblue, met hun grote oranje rondje als logo en hun groene vinkjes op de overzichtspagina, zijn de bulletpoints in de vacaturetekst gewoon – sáái – zwart.

coolblue vinkjes hoe vacatures er uitzien

Een partij die wel duidelijk aandacht besteedt aan de vacatureopmaak is Stedin. Hier kiest men voor vinkjes als opsommingstekens, maar ook voor verschillende achtergrondkleuren, wit en lichtgrijs, bij verschillende onderdelen van de tekst. Dit breekt de tekst en maakt hem prettig leesbaar en overzichtelijk.

hoe vacatures er uitzien

Bij Continu hebben ze dit in een light versie doorgevoerd door in ieder geval de tussenkopjes een andere achtergrond te geven. Ook dit breekt de tekst iets, waardoor hij minder massaal lijkt:

hoe vacatures er uitzien

Stedin is wat mij betreft echt een voorbeeld qua visuele opmaak van vacatureteksten. De les: denk altijd goed na over hoe je (veel) tekst visueel aantrekkelijk kunt presenteren. Het oog wil immers ook wat.

bas van de haterd2 november: Digitaal Werven

De auteur van dit artikel, Bas van de Haterd, is organisator van Digitaal Werven. Op 2 november vindt in Utrecht het evenement plaats dat volledig draait om de digitale sollicitatie-ervaring. Wie heeft dit jaar de beste werkenbij-site in Nederland? Op Digitaal Werven wordt het bekend gemaakt. Bekijk hier het volledige programma.

Lees meer over Digitaal Werven:

Stem mee!

Welke digitale wervingssite vind jij de beste van Nederland? Laat het weten, voor 30 september!

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners