Top 100 malafide uitzendbureaus

Peter Boerman Op 10 september 2012 Gem. leestijd 2 min4534x gelezen
Deel dit artikel:
Top 100 malafide uitzendbureaus

De Inspectie SZW en de Belastingdienst gaan met extra inspanning de strijd aan met misstanden in de uitzendbranche en werkt met een lijst van de honderd slechtste uitzendbureaus. Hiermee hopen ze een eind te maken aan zaken als uitbuiting en oneerlijke concurrentie.

Certificeren en kwaliteit verbeteren

Vanaf het najaar van 2012 wijzen zij honderd uitzendbureaus aan die het meest over de schreef gaan. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde in maart 2012 maatregelen aan om een eind te maken aan malafide uitzendbureaus. De minister versterkt daartoe de opsporing en handhaving. Ook moeten meer uitzendbureaus zich certificeren en moet de kwaliteit van het certificaat omhoog. Dit schrijft minister Kamp vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Slecht voor het imago

Minister Kamp: “De misstanden in de uitzendbranche moeten over zijn. We doen al veel, maar er zijn meer inspanningen nodig. Ook door de sector zelf. Samen pakken we de bureaus aan die onderbetalen, geen sociale premies betalen, mensen uitbuiten en daardoor op een oneerlijke manier concurreren.” Bruls (Voorzitter Bestuur Stichting Normering Arbeid): “De sector voelt de urgentie om de problemen op te lossen: het is slecht voor het imago van de sector en het verpest de markt voor eerlijke uitzenders.” Malafide uitzendbureaus zijn al langer een probleem. Eerder werd het aantal foute bureaus in Nederland op zesduizend geschat. Een lijst van zesduizend uitzendbureaus bijhouden heeft echter weinig zin. “Je moet ook de capaciteit hebben om het aan te pakken. We beginnen dus met de honderd waar de meeste misstanden zijn.” Kamp maakt de lijst, die al wordt gebruikt, niet openbaar. “Vaak gaat het om vermoedens en dan zou sprake zijn van laster als je zo’n lijst openbaar maakt.”

Hoge openstaande boetes

De Inspectie SZW heeft sinds maart van dit jaar 232 inspecties bij uitzendbureaus verricht en 17 invallen gedaan. De afgelopen week heeft de Inspectie SZW nog een inval gedaan bij twee uitzendbureaus en een inlenend bedrijf in Den Haag en Leeuwarden. Het onderzoek naar deze bedrijven loopt nog. Bij de inlener werd een persoon aangetroffen die werkte met een vervalst identiteitsdocument. Deze persoon is in vreemdelingenbewaring gesteld. Het uitzendbureau en de inlener worden hiervoor beboet. Daarnaast zijn er auto’s in beslag genomen vanwege hoge openstaande boetes van de Belastingdienst.

Register voor handhaving

Om de handhaving en opsporing te versterken gaat de minister in een register opnemen welke personen al eerder beboet zijn. Verder versterkt hij de mogelijkheden om de persoon achter een malafide uitzendbureau aansprakelijk te maken. Dit vergemakkelijkt de opsporing, omdat het moeilijker wordt het bureau failliet te laten verklaren en een nieuw uitzendbureau op te richten. De sector zelf scherpt de norm aan voor certificering en gaat de controles hierop intensiveren. Minister Kamp onderzoekt of het mogelijk is om inlenende bedrijven in risicosectoren zoals de bouw, schoonmaaksector en land- en tuinbouw te verplichten om gebruik te maken van een gecertificeerde onderneming.
De minister ziet op dit moment geen toegevoegde waarde in een vergunningplicht voor uitzendbureaus. De aangekondigde maatregelen moeten voldoende zijn om samen met de sector de misstanden aan te pakken.

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency