Traditionele vacaturesites verliezen steeds meer terrein; Indeed veruit favoriet

Peter Boerman Op 28 maart 2017
Gem. leestijd 2 min 3775x gelezen
Deel dit artikel:
Traditionele vacaturesites verliezen steeds meer terrein; Indeed veruit favoriet

Vacaturesites als Monsterboard, NationaleVacaturebank en Intermediair moeten lijdzaam toezien hoe Indeed steeds meer terrein wint bij de Nederlandse werkzoekende.

Ruim 16 procent van de Nederlandse beroepsbevolking noemt tegenwoordig Indeed als favoriete online kanaal om zich te oriënteren op een baan. In 2015 was dit nog maar iets meer dan 11 procent, een groei derhalve van bijna 50 procent. Meer traditionele sites als NationaleVacaturebank, Monsterboard en Intermediair laten daarentegen alle drie een daling in populariteit zien van ruim 20 procent.

De daling kan nog sterker

Werk.nl wordt zelfs geconfronteerd met een nog grotere daling. Dit jaar noemt nog maar 3,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking de UWV-site als favoriete online oriëntatiekanaal, een daling van 40 procent. Een en ander blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group waaraan jaarlijks circa 15.000 respondenten meedoen, representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking.

LinkedIn over zijn top

Opvallend in het onderzoek is verder dat LinkedIn over zijn top heen lijkt te zijn. In 2015 was het zakelijke netwerk nog koploper in de lijst van Nederlands favoriete online oriëntatiekanalen. In de eerste helft van 2016 was hierin echter al een omslag te zien en nam Indeed de koppositie over.

Ranking 2016 2015 Stijging/daling
1 Indeed.nl 16,4% 11,1% + 48%
2 LinkedIn.nl 12,7% 13,5% – 6%
3 NationaleVacaturebank.nl 9,3% 12,2% – 24%
4 Facebook 9,0% 8,5% + 5%
5 Randstad 5,8% 5,9% – 2%
6 Monsterboard.nl 4,9% 6,4% – 23%
7 Werk.nl 3,5% 5,8% – 40%
8 Google.nl 3,4% 3,9% – 14%
9 Tempo-Team 1,3% 1,3% + 2%
10 Intermediair.nl 1,1% 1,4% – 21%

Weinig groeiers naast Indeed

De enige andere sites die in de top-10 van oriëntatiekanalen (enige) groei laten zien, zijn Facebook en de site van Tempo-Team. ‘De andere partijen lijken te worden opgegeten door Indeed’, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group. ‘Het lijkt erop dat er een winner-takes-it-all opstaat.’

‘Het lijkt erop dat er een winner-takes-it-all opstaat’

Niet op de lauweren rusten

Niet dat Indeed nu zijn lauweren kan rusten, benadrukt hij. ‘Facebook en LinkedIn hebben aangekondigd in 2017 hun positie te willen verbeteren. Facebook met een vacaturefunctionaliteit en LinkedIn met een redesign. De strijd is dus nog niet gestreden, zeker als Facebook zich sterker gaat profileren als vacatureplatform.’

Vacaturesites verliezen populariteit

Voor de meer traditionele sites mag het onderzoek dan niet zo’n zonnige boodschap hebben, het licht uitdoen hoeven ze volgens Waasdorp overigens ook nog niet. De traditionele vacaturesites lijken de handdoek in de ring te gooien en proberen nu vooral om hun winstgevendheid tot de laatste druppel uit te melken. Maar daarmee lijken ze een kans te missen, aangezien in Amerika de traditionelere partijen weer positie lijken te winnen van marktleiders Indeed, LinkedIn en Glassdoor.’

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners