Waarom vertel je een kandidaat niet gewoon wat hij aan moet naar gesprek?

Peter Boerman Op 18 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 1118x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom vertel je een kandidaat niet gewoon wat hij aan moet naar gesprek?

Wat moet ik aan vandaag? De juiste kledingkeuze bezorgt veel kandidaten hoofdbrekens. Waarom vertel je als recruiter niet gewoon wat de dresscode bij jullie is?

Het was begin maart best even schrikken voor de 26-jarige Rosie Reilly. Dacht ze zich leuk te hebben aangekleed voor een sollicitatiegesprek bij de Britse drogisterijketen Boots, mocht ze toch voor ze goed en wel begonnen was alweer naar huis. ‘Niet conservatief genoeg’, zo oordeelde de dienstdoende recruiter over haar kledingkeuze.

Elk gesprek begint voor de kast

Een incident misschien, en nog in Engeland ook, maar het is niet helemaal onvoorstelbaar dat hier iets soortgelijks kan gebeuren. Elk sollicitatiegesprek begint voor een kandidaat al thuis, voor de kledingkast. Wat moet hij of zij aantrekken om kans te maken op de baan? Wat kan wel, en wat kan niet? Het blijkt elke keer voor veel sollicitanten een interne strijd. Je wilt immers niet overdressed aankomen, maar ook zeker niet underdressed. Je nieuwe baan hangt ervan af!

Liever geen sneakers

Uit recent onderzoek onder Nederlandse hbo- en WO-studenten blijkt dat nog behoorlijk traditioneel gedacht wordt over de dresscode tijdens een sollicitatie. Zo vindt 70 procent dat je geen sneakers aan kunt naar een gesprek, en 47 procent is van mening dat eventuele tatoeages goed verborgen moeten blijven. Maar liefst 80 procent van de ondervraagden zegt zich voor een sollicitatiegesprek bovendien het liefst te kleden ‘naar de dresscode van het bedrijf’.

Wordt het jasje-dasje? Of toch iets als smart casual? Wat dat dan ook precies betekent…

Jasje-dasje dan maar?

Dat klinkt mooi, maar daar begint natuurlijk meteen het probleem. Want wat is die dresscode dan precies? Wordt jasje-dasje gewaardeerd? Of liever iets als smart casual? Wat dat dan ook precies betekent… (Oké, korte uitleg: een pantalon of katoenen broek, een net overhemd en eventueel een colbert. Verschillende kleuren mogen gecombineerd worden, enige creativiteit is toegestaan). Of zijn T-shirt en spijkerbroek ook prima?

Waarom vertellen we het niet?

Heel veel kandidaten willen het dolgraag weten voordat ze ergens op gesprek gaan, zo blijkt. Ze vinden het een van de belangrijkste dingen voor hun Candidate Experience. Toch communiceren slechts weinig recruiters er openlijk over (al gebeurt het incidenteel natuurlijk wel, getuige voorbeeld 1, 2 en 3).

Heel veel kandidaten willen dolgraag weten wat ze aan moeten voordat ze ergens op gesprek gaan

Waarom blijft dat bij incidenten? Is het zo moeilijk om er in de uitnodiging een opmerking over te maken? Of misschien zelfs op de site al? Slechts weinig kandidaten durven het rechtstreeks te vragen. Waarom ze daar dan niet wat vaker een beetje mee op weg helpen? Het kan net het verschil maken tussen een ongemakkelijk en een goed gesprek.

Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met Robin Hendriks van Schulte Herenmode.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners