De week in werving: van metaaltekorten tot ‘mobiel gaat het helemaal worden’

Peter Boerman Op 23 december 2016
Gem. leestijd 4 min 580x gelezen
Deel dit artikel:
De week in werving: van metaaltekorten tot ‘mobiel gaat het helemaal worden’

Voortaan elke vrijdag: een round-up van het belangrijkste nationale en internationale nieuws rondom werving en selectie.

Deze week: van schaarste in het metaal tot discriminerende advocaten.

#1. Metaal vindt maar geen technici

Zo’n 25.000 vacatures worden elk jaar verwacht in de metaal- en technologische industrie de komende jaren. Maar waar die technici te vinden? Dat is een stuk lastiger, aldus een UWV-rapport van deze week.

Die 25.000 vacatures is ongeveer 10 procent van het totaal aantal mensen in de sector. Er blijkt volgens het UWV vooral behoefte aan monteurs, gespecialiseerde lassers, cnc-verspaners, tekenaars, calculators, werkvoorbereiders en hoger opgeleide engineers. En juist die hoger opgeleiden zijn dun gezaaid. Afgestudeerden in de sector hebben dus een prima baankans, concludeert de uitkeringsinstelling. Niet alleen de metaal zit namelijk om hen te springen: technici kunnen net zo makkelijk aan de slag in andere delen van de industrie of bij technische dienstverleners.

#2. Ook overuren voor consultant-recruiters

Niet alleen om technici wordt fel gestreden, ook consultants zitten weer aan de goede kant van de tafel. ‘Recruiters in de sector draaien de komende jaren overuren’, voorspelt Alex van Leijden, die voor Consultancy.nl recent onderzoek deed naar de arbeidsmarkt in de advieswereld.

Vooral voor (middel)grote bureaus is werving van talent een van de drie allerhoogste prioriteiten, zo blijkt. Daarmee scoort recruitment als belang zelfs nog hoger dan omzetgroei. ‘Het totale aantal vacatures van de 100 grootste adviesbureaus van het land heeft het hoogste punt bereikt sinds medio 2008’, zegt Van Leijden dan ook.

Dat is overigens niet alleen te danken aan omzetgroei, de adviesbedrijven kampen ook met fors verloop: veel consultants beginnen de laatste tijd voor zichzelf, of stappen over naar een functie buiten de branche, zo blijkt.

consultants

#3. Discriminerende advocaat op vingers getikt

Altijd vervelend voor een advocatenkantoor, om in het ongelijk te worden gesteld. Toch is dat precies wat De Clercq Advocaten Notarissen eerder deze maand tot twee maal toe gebeurde. De eerste keer was in een ontslagzaak van een advocaat-medewerker, de tweede keer ging het om een vrouw die er graag advocaat-stagiair wilde worden, maar werd afgewezen.

Het College van de Rechten voor de Mens oordeelde dat het kantoor zich bij die afwijzing schuldig maakte aan discriminatie op grond van geslacht. De Clercq had haar namelijk per e-mail laten weten dat de voorkeur uitgaat naar een mannelijke kandidaat, gelet op de ‘te eenzijdige samenstelling van het team, met 12 vrouwelijke juristen en slechts 3 mannelijke juristen’.

Oei, De Clercq, dat mag natuurlijk niet zomaar. Dat hadden jullie zelf toch ook wel kunnen bedenken? Helemaal saillant: het ging ook nog eens om het team arbeidsrecht van het kantoor. Tja…

#4. We zijn zo flex, omdat we zo vast zijn

Weet je waarom onze arbeidsmarkt de meest flexibele van Europa is? Dat is omdat onze vaste contracten zo vast zijn. Althans, dat stelde Bas ter Weel deze week.

De directeur van SEO Economisch Onderzoek baseert zich voor deze opmerkelijke paradox op OESO-onderzoek, dat per land bekeek hoe ‘makkelijk’ het is om van een werknemer af te komen, op basis van vijf indicatoren: procedurele belemmeringen, opzegtermijn, ontslagvergoeding, bescherming en collectief ontslag.

Nederland scoort daarbij extreem hoog op bescherming van vaste banen. Maar in bescherming van flexibele arbeid scoren we juist weer vrij laag. En juist daarom zit de arbeidsmarkt potdicht, zegt Ter Weel, die liever een ‘Deens model’ voorstaat, met meer eenvormige contracten. ‘Als je vast minder vast maakt, komen vaste krachten in beweging. Dat zorgt voor een betere match tussen werkgevers en werknemers, wat goed is voor het productievermogen van de economie.’

#5. Ja, echt waar: in 2017 meer mobiele sollicitaties

Je kunt het moeilijk een gewaagde voorspelling noemen. Feit is wel dat good old Monsterboard nu ook ziet dat de arbeidsmarkt verandert en voor 2017 voorspelt dat meer sollicitaties via mobiel zullen komen. Jeetje, echt waar? Ja, echt waar.

De Telegraaf vond het nieuws in elk geval opvallend genoeg om er een bericht aan te wijden. Oké, dat zal misschien ook te maken hebben met de aankondiging dat er in het eerste kwartaal ‘belangrijke innovaties’ komen die het solliciteren via mobiel veel makkelijker moeten maken voor werkzoekenden en werkgevers. Maar hoe dat staaltje technologie eruit komt te zien, dat moeten we dus nog maar even afwachten…

Dan liever nog maar even enkele andere trends die Monster voor 2017 ziet:

  1. De millennials dwingen werkgevers om online nóg meer van zichzelf te laten zien
  2. Programmatic advertising verovert de recruitmentmarkt en helpt werkgevers om talent te bereiken waar het zich ook maar bevindt.
  3. De recruiter wordt steeds meer een recruitmentmarketeer.

Zo, nu weten we het zeker: we zijn er helemaal klaar voor, laat 2017 nu maar komen!

#6. Grap van de week

mensenmens-1mensenmens-2

Bron: van9tot5.com

Lees ook het nieuws van vorige weken:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners