Zzp-platform Planet Interim beleeft dus gewoon goed eerste half jaar: +33%

Natuurlijk, de coronacrisis hakt er flink in, ook bij Planet Interim. Maar de maanden ervoor waren zó goed dat het zzp-platform over het eerste half jaar dus gewoon een groei kan melden van 33%, zowel in aantal opdrachten als aantal ingeschreven professionals.

Peter Boerman Op 25 juli 2020
Gem. leestijd 2 min 487x gelezen
Deel dit artikel:
Zzp-platform Planet Interim beleeft dus gewoon goed eerste half jaar: +33%

Los van de coronacrisis gaat het dan ook goed met het platform, aldus initiatiefnemer Niels van Berkel. Zo breidt Planet Interim uit, ook internationaal. Zie bijvoorbeeld de sites in België, Frankrijk, Duitsland, het VK en last but not least Bulgarije.

Het platform breidt uit met sites in België, Frankrijk, Duitsland, het VK en last but not least Bulgarije.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis daalde op het online flexplatform wel het aantal opdrachten, maar ook het aantal inschrijvingen van interim-professionals. In het tweede kwartaal van 2020 vonden alleen professionals in de sectoren media en juridisch advies máár nieuw werk, voor alle andere andere sectoren was er een teruggang. Het jaar 2020 was echter zó goed gestart dat het platform het eerste half jaar alsnog een stevige groei boekte van (ruim) 33% ten opzichte van het jaar ervoor, zowel in aantal opdrachten als in aantal professionals dat zich inschreef of het profiel bijwerkte.

Vakgebieden: alleen maar dalers

Alleen gekeken naar het tweede kwartaal, dus sinds de coronapandemie, dan valt op dat het aantal nieuwe opdrachten voor hoogopgeleide interim-managers en zelfstandig professionals flink gedaald is. Terwijl er in de eerste 3 maanden van dit jaar nog 22.500 nieuwe opdrachten van alle vakgebieden bij elkaar opgeteld op Planet Interim stonden, waren dat er een kwartaal later nog maar 16.400.

Op Planet Interim is al jaren lang IT het ‘grootste vakgebied’, gemeten naar aantal opdrachten. Het aantal interim IT-jobs daalde in het vorige kwartaal echter met 22%. Het aantal opdrachten in het op één na grootste vakgebied, Finance & Banking, daalde met 29%. Verder daalden opdrachten in het vakgebied Onderwijs, Juridisch & Fiscaal en Zorg & Medisch minder dan IT en Finance met respectievelijk 12, 10 en 7%.

Grote klappen in HR

Dat met name in het vakgebied Toerisme & Horeca het aantal opdrachten sterk daalt (-81%) is natuurlijk weinig verrassend. Dat kun je wel zeggen van de nummer 2 op deze lijst, HR, met een daling van 62% (en in mindere mate Marketing, met 41% minder opdrachten in de markt). ‘Voor de coronacrisis waren er gemiddeld 28% meer opdrachten dan daarna’, aldus Niels van Berkel. ‘Daarnaast waren er in het tweede kwartaal opvallend genoeg ook minder aanmeldingen van professionals op ons platform. Ik noem dat een tijdelijke apathie van de hele flexmarkt.’

Ik noem het een tijdelijke apathie van de hele flexmarkt.’

Het aantal opdrachten trekt inmiddels weer aan, zei hij eerder tegen ZiPconomy. Ook andere grote flexmarktplaatsen zien langzaam herstel, net als sommige jobboards.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners