Het artikel gaat hieronder verder.

We kunnen het blijven ontkennen, maar iedereen die regelmatig gesprekken voert, weet het stiekem allang: een topkandidaat verraadt zichzelf in de eerste 5 minuten. En toch blijven we braaf toneelspelen. Urenlange interviews. Competentiematrixen. Vragenlijsten die zo lang zijn dat zelfs de kandidaat halverwege afhaakt. Omdat we geleerd hebben dat dat zo hoort.
Zeker op C-level vind ik competentiematrixen eerlijk gezegd een beetje gênant.
Laat me eerlijk zijn: ik ben helemaal niet van die competentiematrixen en ellenlange vragenlijsten. Zeker op C-level vind ik dat overbodig en eerlijk gezegd ook een beetje gênant. Maar ik geloof wél in een goed gesprek. In het soort gesprek dat verder gaat dan oppervlakkige antwoorden, dat iemand de ruimte geeft om te laten zien wie hij of zij echt is. Dat gesprek voer ik omdat ik het belangrijk vind, omdat mijn klant recht heeft op een volledig, onderbouwd beeld. En omdat het natuurlijk gewoon niet chic zou zijn om na 5 minuten al op te staan en te zeggen: ‘Oké, jij bent het (niet), bedankt!’ Maar diep van binnen weet ik het dan vaak allang.
Wat je wél kunt zien, als je goed kijkt
Echt goede kandidaten laten in 5 minuten zien wie ze zijn. Een paar van die signalen springen er voor mij altijd uit.
- Energie. En nee, ik bedoel niet de kandidaat die overenthousiast stuiterend je kantoor binnenkomt. Ik bedoel gerichte, gefocuste energie. Iemand die binnenstapt en de ruimte leest. Die alert is. Die meteen afgestemd is op jou, op wat dit gesprek betekent.
- Houding. Hoe iemand zit. Hoe hij of zij jou aankijkt. Niet te onderdanig, niet te dominant, maar precies aanwezig genoeg om het gesprek te dragen.
- Verbinding. De besten luisteren echt. Ze stellen scherpe vragen, geen clichés over ‘bedrijfscultuur . Ze durven stiltes te laten vallen en laten merken dat ze niet zomaar in een standaardverhaal stappen.
- Hoe jij je voelt. Dit is misschien wel het belangrijkste. De besten laten je bijna onmiddellijk denken: ‘Als ik jou nu niet voorstel, doe ik mijn klant tekort.’ En dat gevoel kun je niet faken.
Wat je daarna nog doet, is vooral voor jezelf
De rest van dat uur, na die eerste 5 minuten? Dat is er voor de vorm. Je controleert je eerste indruk, zoekt naar eventuele scheurtjes. Maar eerlijk: in de kern bevestig je gewoon wat je al wist. En ja: ik weet dat ik me hiermee op glad ijs begeef. Want natuurlijk hebben objectieve selectie, gestructureerde interviews en assessment centers allemaal hun waarde. Maar durf eens eerlijk te zijn: je voelt het toch ook?
De rest van dat uur, na die eerste 5 minuten? Dat is er voor de vorm.
Soms hoef je geen 80 vragen meer te stellen om te weten dat iemand het heeft. Je hoeft het alleen nog te durven zien. Dat is precies wat dit vak voor mij zo mooi maakt: het vermogen om in 5 minuten te zien wat anderen pas na 5 gesprekken ontdekken. Dus: let op die signalen. Stop met toneelspelen. En vertrouw een beetje meer op wat je eigenlijk allang weet.
Over de auteur
Isabel Verhelst is een resultaatgerichte, no-nonsense coach met een passie om mensen te verbinden. Ze is eigenaar van Ingenium Executive Search, een boutique bureau met de focus op top C-level talent dat perfect past bij het DNA van de organisatie. Recent heeft ze ook Talent to match gelanceerd met als missie via online cursussen MKB-managers expert te maken in werving. Op deze site schrijft ze elke twee weken op dinsdag een blog.
Lees ook
- De keuze van Isabel: Waarom explosieve diners me soms meer leren dan interviews
- Waarom we briljante leiders afwijzen – soms nog voor ze één woord gezegd hebben
- De keuze van Isabel: Vermijd dat je in de val van de toxische leider trapt
- Alle keuzes van Isabel