Gem. leestijd 3 min  314x gelezen

4 pijlers om strategisch talentmanagement écht te laten werken

Strategisch talentmanagement gaat niet alleen over vacatures vullen, maar over een organisatie bouwen waar mensen willen blijven, groeien en bijdragen aan innovatie, stelt Ingrid van Tienen. Welke bouwstenen komen daar volgens haar bij kijken?

Het artikel gaat hieronder verder.

Strategisch Recruitment in de praktijk

De tweedaagse voor de strategische praktijk onderbouwt met de laatste innovaties, data, en modellen In de hedendaagse wereld van  ...

Bekijk event
Lees meer over Strategisch Recruitment in de praktijk
4 pijlers om strategisch talentmanagement écht te laten werken

De Nederlandse arbeidsmarkt kraakt en piept. Daarom trekken werkgevers steeds meer maatregelen uit de kast om medewerkers aan zich te binden. Zo blijkt uit recent onderzoek van het UWV blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse werkgevers werk anders organiseert vanwege de arbeidskrapte. Maar alleen pleisters plakken, is niet genoeg. Wie toekomstbestendig wil zijn, moet verder kijken dan snelle fixes en werken aan strategisch talentmanagement. Ingrid van Tienen (Ormit Talent) zet 4 van de daarvoor onmisbare pijlers op een rij.

Pijler 1. Weet wat je morgen nodig hebt

Een toekomstbestendige organisatie vraagt om inzicht en voorbereiding. Veel organisaties zitten namelijk nog vast in een reactieve modus. Een medewerker vertrekt en dan pas begint de zoektocht naar vervanging. Maar succesvolle werkgevers plannen vooruit. Strategisch talentmanagement begint dan ook met een grondige analyse van de huidige en toekomstige behoeften. Welke vaardigheden heb je nu nodig? En belangrijker: welke heb je over 3 of 5 jaar nodig? Heb je bijvoorbeeld de juiste mensen in huis om met digitale ontwikkelingen om te gaan? En weet je anders hoe die te werven of te laten doorgroeien?

Pijler 2. Verbind talentmanagement met de strategische koers

Strategisch talentmanagement komt pas echt tot zijn recht wanneer het wordt verbonden aan de koers van de organisatie. Vraag jezelf af: hoe benutten we het volle potentieel van onze medewerkers om gezamenlijk onze ambities waar te maken? Dit betekent dat HR niet alleen moet focussen op werving en ontwikkeling, maar actief moet samenwerken met de directie en andere afdelingen. Welke strategische doelen heeft de organisatie? Welke skills zijn nodig om die doelen te realiseren?

Vraag jezelf af: hoe benutten we het volle potentieel van onze medewerkers om samen onze ambities waar te maken?

Dit kan betekenen dat je nieuwe leertrajecten opzet, interne mobiliteit stimuleert of gerichte samenwerkingen aangaat met externe partners. Door deze inzichten te vertalen naar concrete stappen, zorg je ervoor dat talentmanagement geen losstaand HR-thema blijft, maar een krachtig instrument wordt dat direct bijdraagt aan het succes van de organisatie.

Pijler 3. Bouw een cultuur waarin talent groeit

Een strategisch plan is mooi, maar zonder cultuur van leren en innoveren blijft het theorie. Medewerkers moeten dan ook de kans krijgen zich continu te ontwikkelen. Dat vraagt om meer dan een jaarlijks opleidingsbudget. Het betekent een cultuur waarin leren en innovatie vanzelfsprekend zijn.

Pas als medewerkers hun leerervaringen verbinden aan hun dagelijkse praktijk, ontstaat er ruimte voor gedragsverandering.

Dat begint bij het bieden van nieuwe ervaringen die de vaste denkwijzen doorbreken en medewerkers uitdagen om andere manieren van werken te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke functie in een ander team of een project draaien buiten hun gebruikelijke rol. Daarnaast bouw je aan een lerende organisatie door medewerkers te confronteren met andere perspectieven. Door mensen met verschillende meningen en achtergronden te ontmoeten, bijvoorbeeld via intervisie met collega’s uit andere afdelingen, wordt hun eigen kijk op de wereld uitgedaagd. Als laatste is reflectie belangrijk. Pas als medewerkers stilstaan bij hun leerervaringen en deze verbinden aan hun dagelijkse praktijk, ontstaat er ruimte voor gedragsverandering.

Pijler 4. Investeer in leiderschap

Betrek ook je leiders, want goed leiderschap is essentieel voor effectief talentmanagement. Secure base leadership biedt hiervoor een cruciale basis. Pas als medewerkers zich veilig voelen, durven ze uit hun comfortzone te stappen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een goede leider vindt dan ook de balans tussen care (zorg voor de medewerkers) en dare (medewerkers uitdagen om zich verder te ontwikkelen). Hiervoor is geen kant-en-klaar recept. Elke situatie, elke medewerker, vraagt een andere aanpak. Door bijvoorbeeld te investeren in leiderschapstrainingen en -ontwikkeling zorg je voor leidinggevenden die niet alleen sturen, maar ook verbinden en motiveren.

Over de auteur

Ingrid van Tienen is Director bij Ormit Talent.

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners

Bekijk het event