
Duidelijkheid over functie-inhoud en salaris zijn de belangrijkste aspecten die werkgevers moeten benoemen indien zij werknemers hunten. Voor de latente baanzoeker/passieve kandidaat speelt het salarisargument een grotere rol dan voor de actieve baanzoeker. Ook willen zij anders benaderd worden.
Actieve baanzoeker liefst gehunt via social media en e-mail
Mensen die actief op zoek zijn naar een baan worden het liefst benaderd via social media of via de mail, terwijl latente baanzoekers liever gewoon worden gebeld. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie in het kader van de masterclass Online werving.
Gehunte kandidaat wil informatie over functie-inhoud en salaris
Wanneer werkgevers en bureaus actief op zoek zijn naar nieuwe werknemers, door ze te benaderen, vindt zes op de tien werknemers het belangrijk dat de recruiter duidelijkheid geeft over de functie-inhoud en helder is over het salaris. Daarnaast willen ze graag weten bij welke werkgever de functie is en of deze functie aansluit bij hun ervaring en hun opleiding. Een goed ingeleefde en authentieke benadering is cruciaal in een succesvolle benadering.
Top 10 belangrijke aspecten bij benadering voor de Nederlandse Beroepsbevolking. Bron: AGO
Duidelijkheid over salaris belangrijk bij hunten van de latente baanzoeker
Tussen het benaderen van actieve en latente baanzoekers zit een interessant verschil, namelijk het belang dat zij hechten aan duidelijkheid over salaris: dit is voor de latente baanzoeker belangrijker dan voor de actieve baanzoeker en voor hen bijna net zo belangrijk als duidelijkheid over de functie-inhoud. Werkgevers doen er daarom goed aan om bij het actief benaderen van interessant arbeidspotentieel meteen duidelijkheid te geven over het salaris. “In Amerika en de UK is het vanzelfsprekend om snel in de benadering van een gehunte kandidaat duidelijkheid te verschaffen over het salaris”, aldus Heleen Stoevelaar, docent e-recruitment aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. “Het is doelgericht, duidelijk en professioneel en hoort bij deze nieuwe vorm van recruitment. Voor Nederlandse recruiters is dat een andere manier van werken, aangezien in Nederland salaris vaak pas later een onderdeel wordt van het proces”.
Actieve baanzoeker geeft voorkeur aan social media
Een ander verschil is te zien in de voorkeur van de manier waarop potentiële kandidaten benaderd willen worden: gemiddeld genomen verkiezen werknemers benadering via telefoon boven benadering via social media en e-mail. Dit is ook zo voor de latente baanzoekers. De actieve baanzoeker is daarop een uitzondering. Hij wordt juist het liefst benaderd via social media en e-mail. Benadering via de telefoon is voor hem minder interessant.
Masterclass Online werving
De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie is specialist in trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, werving en e-recruitment. Woensdag 3 april 2013 vindt de Academie de masterclass Online werving plaats. In deze masterclass krijg je een uitgebreide rondleiding door de wereld van online personeelswerving. Hierbij komen verschillende onderdelen van online werving aan bod, van het plaatsen van vacatures tot de eerste stappen in searchen en sourcen.
Technische verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group. Voor deze analyse is gebruik gemaakt van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), een continu onderzoek dat sinds 2003 afgenomen wordt onder ruim 5.000 unieke respondenten per kwartaal door Intelligence Group. Op jaarbasis worden minimaal 20.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten, scholieren en zzp’ers). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend. De gestelde vraag luidt: “Wat is voor u belangrijk als u benaderd zou worden voor een baan (bij een andere werkgever)?”.