
Liefst 48 procent van de werkzoekenden zegt binnen 2 weken een nieuwe baan te vinden. Slechts 1 op de 5 geeft toe hier langer dan 10 weken over te doen.
Dat is de veruit opvallendste conclusie van het jaarlijkse ‘kandidatenonderzoek’ van Motivaction, in opdracht van Unique, onder 1.161 werkzoekenden.
Zelfoverschatting? Of is er echt weer sprake van een overspannen arbeidsmarkt? Hoe dan ook, bijna 1 op de 3 mensen zegt binnen een week een nieuwe baan te vinden.
50% geeft aan dat een hoger salaris de belangrijkste reden is om op zoek te gaan naar een andere baan.
Opmerkelijk: meer dan een kwart kijkt toch nog in de krant voor een nieuwe baan. Dat is niet eens zoveel minder dan het aantal mensen dat zijn toevlucht neemt tot sociale media.
Overigens worden sociale media niet enkel ingezet voor het vinden van werk, maar ook bij het baseren van een eerste indruk. Bijna een kwart (24%) van de ondervraagden zegt zijn indruk van een organisatie te baseren op informatie via social media.
Vooral LinkedIn is populair, maar Facebook komt er snel aan als plek om een nieuwe baan te scoren. Twitter blijft achter. In 2014, bij het vorige vergelijkbare onderzoek, waren de cijfers nog 67 procent (LinkedIn) en 48 procent (Facebook).
De meeste mensen (44%) vinden dat arbeidsvoorwaarden een werkgever aantrekkelijk maken, 37% gaat vooral voor de inhoud van een functie, bijna 30% voor de cultuur of voor vrijheid en vertrouwen.
Ook opvallend: er zijn niet veel zaken die Nederlanders zo weinig aanspreken als hun pensioen. Toch zien we het als belangrijke arbeidsvoorwaarde.
53% vindt het lastig om op basis van een vacaturetekst te beoordelen of de functie geschikt is, slechts 20 procent is het met die stelling oneens, 27% zit ertussenin.
Dit blijft ook een punt van zorg: bijna 4 op de 10 mensen krijgen nog steeds geen reactie van de bedrijven waar ze solliciteren.
Foto boven via Flickr.com