Het artikel gaat hieronder verder.

Het was een bijzondere dag, eind juni, bij het Goudse onlinemarketingbureau Doublesmart. Het was namelijk de dag dat daar een nieuwe medewerker in dienst trad. En niet zomaar een medewerker, maar een GEO-specialist. Oftewel: een soort SEO-specialist, maar dan iemand die zich niet bezighoudt met Google, maar met hoe je jouw organisatie vindbaar kunt maken in A.I.-‘zoekmachines’. En daarmee zijn ‘GEO-specialisten’ meteen officieel als functietitel in gebruik op de Nederlandse arbeidsmarkt, stelt Remco Zuidbroek, medeoprichter van Doublesmart, trots.
De klassieke SEO-medewerker heeft vaak niet genoeg kennis en tijd om zich hier goed mee bezig te houden.’
‘Vanuit ons GEO-experiment, waar we een aantal maanden geleden mee zijn gestart, hebben we al een aantal concrete inzichten opgedaan over hoe je vindbaar kunt worden in A.I.’, legt hij uit. ‘Om hier direct op door te pakken, was een GEO-specialist aannemen een logische stap. Zo kunnen we de kennis direct toepassen in de praktijk. Ik denk dat dit thema bij veel bedrijven en ondernemers in de lucht blijft hangen, omdat de klassieke SEO-medewerker niet genoeg kennis en tijd heeft om zich hier goed mee bezig te houden. Terwijl dit juist hét moment is hier actie op te ondernemen, wil je je concurrentie voorblijven.’
5 inzichten
GEO, kort voor: Generative Engine Optimization, is sterk in opkomst. Zo stijgt het aantal gebruikers van ChatGPT nog altijd, terwijl het aantal zoekopdrachten in Safari, de standaardbrowser voor iPhone en iPad, in april 2025 voor het eerst is gedaald. Veel mensen wenden zich nu vaak eerder tot een LLM dan tot Google voor hun online zoekopdrachten. De GEO-specialist die eind juni bij Doublesmart in dienst is getreden houdt zich dan ook volledig bezig met de vraag: hoe worden bedrijven beter vindbaar in dit soort A.I.-zoekmachines als ChatGPT en Perplexity?
Het aantal zoekopdrachten in Safari, de standaardbrowser voor iPhone en iPad, is in april 2025 voor het eerst gedaald.
Uit GEO-experimenten die Doublesmart de afgelopen 3 maanden bij 20 bedrijven heeft getest, heeft het bedrijf overigens 5 inzichten verzameld, waar de GEO-specialist nu zijn voordeel mee kan gaan doen. Zo blijken A.I.-crawlers, in tegenstelling tot de klassieke Googlebot, minder te scannen, maar vooral te focussen op de semantische HTML van je pagina, en dit onder meer te combineren met kennis uit andere bronnen. Dit betekent onder meer dat je website goed moet functioneren zonder JavaScript. A.I.-crawlers kunnen namelijk moeilijk omgaan met complexe JavaScript-pagina’s.
Relevantie en versheid
Ook snelheid is belangrijk, zo blijkt uit de experimenten. ‘Was je vroeger tevreden als je content eenmaal in de index stond, draait het nu vooral om snelheid. In ons experiment merken we dat content die als eerste geïndexeerd wordt, sneller een A.I.-vermelding krijgt’, aldus ‘broer van’ en medeoprichter Rick Zuidbroek. ‘Een recente analyse van 8.000 A.I.-citaties toont aan dat voor trending onderwerpen, content die minder dan 24 uur oud is, 73% van de tijd wordt geciteerd, vooral bij trending onderwerpen.’ ChatGPT kiest bijvoorbeeld zijn bronnen op relevantie en versheid, in tegenstelling tot de indexering van Google.
Ander verschil met Google is dat A.I.-zoekmachines niet zozeer focussen op websites met veel autoriteit, maar veel meer letten op expertise binnen een specifiek onderwerp. Dat biedt kansen aan niche-websites die veel waardevolle content bieden over een specifiek thema. ‘In plaats van alleen naar het aantal backlinks te kijken, gaat het nu om de inhoud en hoe goed je de zoekvraag beantwoordt’, aldus Zuidbroek. ‘Dit betekent dat A.I. niet enkel kijkt naar de kwantiteit van je content, maar vooral naar de kwaliteit en de samenhang van je informatie.’
Focus op brand mentions
En dat betekent trouwens ook: de A.I.-zoekmachines kijken niet zozeer naar herhaling, maar waarderen juist vooral content die iets nieuws toevoegt: nieuwe inzichten, originele visies of zelfs unieke onderzoeken. ‘Dit wil zeggen dat het belangrijker is dan ooit om je eigen onderzoek te publiceren, je eigen tools of resources te bouwen, en ervoor te zorgen dat je iets toevoegt dat de bestaande content niet biedt’, aldus Zuidbroek, die ten slotte opmerkt dat het ook steeds minder gaat om hoeveel backlinks je gebruikt, maar om hoeveel je merk online wordt genoemd.
‘A.I. haalt 95% van zijn antwoorden uit bronnen die buiten jouw controle liggen.’
‘De focus verschuift steeds meer naar brand mentions‘, stelt hij. ‘A.I. haalt 95% van zijn antwoorden uit bronnen die buiten jouw controle liggen, zoals onafhankelijke blogs, nieuwswebsites, en Wikipedia (heel belangrijke!).’ Daar kun je van profiteren, bijvoorbeeld door je employer brand te laten opmerken door andere sites en actief te zijn in belangrijke communities of forums. ‘Dit kun je doen door deel te nemen aan gesprekken in je branche (denk aan platforms als Reddit) en door je PR-machine te activeren.’
Meer weten?
Op 28 oktober vindt AI & Talent plaats, hét event waar de toekomst van HR en recruitment centraal staat. Welke onderwerpen wil jij dat daar de revue passeren? En wie of welke organisatie zou je daar graag eens op het podium zien en horen? Laat het weten via onderstaand formulier:
Geef jouw voorkeur voor event AI & Talent 2025
"*" geeft vereiste velden aan