Met ruim 1 miljoen vacatures boekte 2017 (bijna) een record – en einde is nog niet in zicht

Peter Boerman Op 14 februari 2018
Gem. leestijd 3 min 1127x gelezen
Deel dit artikel:
Met ruim 1 miljoen vacatures boekte 2017 (bijna) een record – en einde is nog niet in zicht

Het aantal vacatures in Nederland is al 4,5 jaar lang aan een gestage groei bezig. Vorig jaar stopte de teller boven het miljoen, voor het eerst sinds 2007. En het eind van de groei lijkt nog niet in zicht.

Eind december vorig jaar waren er 227.000 openstaande vacatures, meldt het CBS , dat de arbeidsmarkt voor het eerst in 9 jaar ook weer ‘gespannen‘ noemt. Een jaar eerder waren er nog bijna 60.000 vacatures minder, en 4,5 jaar geleden zelfs nog 136.000 minder. De meer dan 1 miljoen vacatures die in 2017 ontstonden werden alleen overtroffen door 2007, toen het aantal vacatures met 1,1 miljoen nét iets hoger lag.

vacatures groeit

Horeca, handel, zorg en ict zitten op recordstand

In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal vacatures afgelopen kwartaal toe. Het meest in de bouw (+3.000), maar ook in de zakelijke dienstverlening, de industrie en de informatie en communicatie kwamen er meer dan 2.000 bij. Voor de horeca, de handel, de zorg, het openbaar bestuur en de informatie en communicatie geldt dat er nu meer vacatures zijn dan eind 2007, toen het totaalaantal zijn hoogste stand ooit bereikte.

In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal vacatures vorig kwartaal toe

Gemiddeld 27 vacatures per 1.000 werknemers

Momenteel zijn er per elke 1.000 banen van werknemers zo’n 27 vacatures te zien. Een jaar geleden waren dit er nog maar 20. In de ict zijn er zelfs 57 open plekken op 1.000 banen, in de bouw maar liefst 46 op 1.000. Heel opvallend: in het onderwijs, waar veel klachten zijn over personeelstekorten, is het aantal vacatures per 1.000 banen juist het laagst: slechts 10.

in het onderwijs is het aantal vacatures per 1.000 banen opvallend genoeg juist het laagst: slechts 10

274.000 nieuwe vacatures in 1 kwartaal

In het laatste kwartaal van 2017 ontstonden er 274.000 nieuwe vacatures en werden er 260.000 vervuld. Anders dan in het kwartaal ervoor steeg het aantal ontstane vacatures (+7.000) sneller dan het aantal vervulde (+3.000). Dit duidt erop dat een vacature nu gemiddeld minder snel vervuld wordt, aldus het CBS. Andere indicatoren voor toenemende spanning op de arbeidsmarkt is dat steeds minder werklozen langer dan een jaar op zoek zijn naar werk, en dat het aantal banen ook nog eens flink stijgt.

aantal werklozen per vacatures

Aantal banen groeit al 4 jaar op rij

In het laatste kwartaal van 2017 nam het aantal banen met 57.000 toe. De laatste keer dat er meer banen bijkwamen, was in het eerste kwartaal van 2008. Het aantal banen groeit nu bijna 4 jaar op rij. In deze periode zijn er ruim een half miljoen banen bijgekomen. Tegenover elke openstaande functie staan in het vierde kwartaal van 2017 gemiddeld nog slechts 1,8 personen die geen betaald werk hebben maar daar wel direct voor beschikbaar zijn en ook recent gezocht hebben.

‘Een tekort aan arbeidskrachten is momenteel het belangrijkste knelpunt voor ondernemers’

Eind van de groei nog niet in zicht

En het eind van de krapte lijkt voorlopig ook nog niet in zicht. Zo voorspelden UWV en DNB eind vorig jaar al dat de spanning op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel toeneemt. ‘Een tekort aan arbeidskrachten is daarmee het belangrijkste knelpunt voor ondernemers, meer dan een tekort aan materialen, financiering of onvoldoende vraag’, aldus de DNB-economen. ‘Volgens Nederlandse bedrijven is een derde van de vacatures op dit moment moeilijk vervulbaar.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners