1 op 8 voelt zich tijdens sollicitatie gediscrimineerd

Peter Boerman Op 21 maart 2017
Gem. leestijd 2 min 1957x gelezen
Deel dit artikel:
1 op 8 voelt zich tijdens sollicitatie gediscrimineerd

Zo’n 13 procent van de mensen in Nederland heeft zich tijdens een sollicitatie wel eens gediscrimineerd gevoeld. Leeftijd is daarbij de meest genoemde reden.

Meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) blijkt bovendien iemand te kennen die zich wel eens slachtoffer van discriminatie heeft gevoeld. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed, in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier.

Leeftijdsdiscriminatie: zaak voor jong én oud

Vooral ouderen kregen te maken met (een gevoel van) discriminatie, aldus het onderzoek. Van de 50- tot 64-jarigen die zeiden wel eens gediscrimineerd te zijn of iemand te kennen die dat was, noemde 67 procent leeftijd als factor. Maar leeftijdsdiscriminatie treft niet alleen ouderen. Van de respondenten tussen de 18 en 34 jaar die gevoelsmatig met discriminatie te maken kregen of iemand kennen die gediscrimineerd is, was leeftijd óók voor 43 procent de aanleiding.

Vrouwen vaker dan mannen

Ook onderscheid op basis van migratieachtergrond (28 procent) en ras (22 procent) noemden veel sollicitanten als grond van discriminatie. Opvallend is verder dat de ondervraagde vrouwen vaker aangeven het gevoel te hebben gediscrimineerd te zijn dan mannen (respectievelijk 15 en 10 procent).

Anoniem solliciteren: te onpersoonlijk

Ondanks het zo breed levende gevoel van discriminatie, zijn de ondervraagden niet happig op anoniem solliciteren. Een ruime meerderheid van de respondenten (86 procent) zegt niet anoniem te willen solliciteren. Veelgenoemde redenen daarbij: het zou te onpersoonlijk zijn. Ook vinden ze ‘een sollicitatie juist een mogelijkheid om jezelf te presenteren’.

Meer aandacht is nodig

‘Discriminatie in het sollicitatieproces zou hoger op de agenda mogen staan bij zowel politiek als bij werkgevers’, zegt Sander Poos, managing director Benelux van Indeed. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen hier toch mee te maken hebben. Het is iets wat veel mensen raakt en wat voor hen belangrijk is. Dus zou dit meer aandacht mogen krijgen.’

‘dit raakt veel mensen en is voor hen belangrijk. het mag dus meer aandacht krijgen’

Meer meldingen van discriminatie

Het onderzoek van Indeed verschijnt daags voor de publicatie van het jaarrapport van de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie. Daaruit blijkt dat de jarenlange daling in het aantal meldingen van discriminatie vorig jaar tot staan werd gebracht. Het aantal meldingen steeg zelfs weer, met 1 procent. De arbeidsmarkt is daarbij het terrein waarover de meeste klachten binnenkomen. De helft ging over werving en selectie.

Lees ook:

En over anoniem solliciteren:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners