1 op de 3 Nederlanders overdrijft salaris bij sollicitatie

Peter Boerman Op 21 mei 2014
Gem. leestijd 2 min 1535x gelezen
Deel dit artikel:
1 op de 3 Nederlanders overdrijft salaris bij sollicitatie

Als Nederlanders solliciteren naar een andere baan, vertelt 1 op de 3 niet de waarheid over het huidige salaris.

Ongeveer 1 op de 6 sollicitanten overdrijft het huidige salaris zelfs met minimaal 10 procent. Verder onderhandelt ‘slechts’ de helft van de sollicitanten over het salaris, blijkt uit onderzoek dat de Intelligence Group in april uitvoerde, onder ruim 1.000 personen, in het kader van de zesde editie van de Summercourse Arbeidsmarktcommunicatie en in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Twee derde van de Nederlanders is eerlijk over het salaris

Aan Nederlandse werknemers is gevraagd ‘Als u solliciteert naar een (nieuwe) baan, welke informatie geeft u de hiring manager (of het uitzend- of werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?’ Uit de antwoorden blijkt dat 30 procent het salaris met minimaal 5 procent overdrijft.

Tabel1

82 procent onderhandelt over het contract

Het salaris blijkt ook het onderwerp waarover het meest wordt onderhandeld in sollicitatieprocedures. In de helft van de gesprekken is het salaris onderwerp van gesprek, gevolgd door werktijden (43%) en een vast contract (43%). Minder dan 1 op de 5 Nederlanders accepteert het geboden arbeidscontract zonder onderhandeling, 82 procent zegt hierover wel het gesprek aan te gaan. Daarbij gaat het opvallend weinig over zaken als opleidingsmogelijkheden (17%) en carrièreperspectief (14%). ‘Salaris en vastigheid zijn zeer belangrijk voor werknemers alvorens in beweging te komen’, verklaart Martijn Hemminga van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie de cijfers. ‘Men vraagt dus meer, om erop vooruit te gaan, maar ook om bijvoorbeeld  onderhandelingsruimte te hebben als de werkgever lager inzet. De ongeschreven regels op de arbeidsmarkt maken het spel van arbeidsmarktbewerking interessant en complex.’

Tabel2

Summercourse Arbeidsmarktcommunicatie

Het onderzoek naar salarisonderhandelingen vond plaats in het kader van de Summercourse Arbeidsmarktcommunicatie, die dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt, en wel van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 juni. Meer informatie is hier te vinden.

Foto via Flickr.com

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners