In 12,1 procent van de sollicitaties blijkt de kandidaat onjuiste informatie op te geven of informatie achter te houden die wel van belang is voor de procedure.
Dat blijkt uit onderzoek van screenen.com, een bureau onder leiding van René Reijenga, die na een carrière als recherche-expert bij de politie nu onder meer achter niet-integere werknemers aanzit. Volgens het bureau blijkt uit het onderzoek dat een zogeheten pre-employment screening wenselijk is om risico’s op niet-integer gedrag binnen organisaties te beperken.
VOG niet voldoende
Het bureau stelt dat een ‘verklaring omtrent gedrag’, een VOG, niet voldoende is om integer gedrag af te dwingen. Uit de jaarcijfers over 2013 van de dienst Justis (van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) blijkt dat van de 733.156 VOG-aanvragen er 4.141 geweigerd zijn, ruim een half procent. Justis bepaalt altijd of de antecedenten van een kandidaat relevant zijn voor de functie die hij of zij wil gaan vervullen. Zo kregen in 2013 toch nog 109.325 personen (14,9%) die met justitie in aanraking waren geweest toch een VOG.
Integriteit ter discussie
Maar screenen.com signaleert dat in 2,4 procent van zijn eigen onderzoeken de integriteit van de betrokken kandidaat ter discussie staat. In die gevallen vormen de onderzochte feiten een risico voor deintegriteit, de betrouwbaarheid en/of het imago van de organisatie. Opmerkelijk is dat er in geen van deze gevallen sprake was van een geweigerde VOG, aldus het onderzoeksbureau.
Nederlandse markt onderontwikkeld
Uit onderzoek van CV-OK, de marktleider in pre-employment screening, blijkt dat dit vakgebied in Nederland nog in de kinderschoenen staat. In de Verenigde Staten vindt bij dik 90 procent van de werkgevers een gedegen screening plaats. In Engeland is dit zo’n 55 procent. In de Nederlandse markt hanteert 15 tot 20 procent van de werkgevers een redelijk tot goede screening van sollicitanten, zo meldt CV-OK.
De 10 meest voorkomende cv-leugens
Consultancybedrijf Marquet International zette vorig jaar al de 10 meest voorkomende leugens op cv’s op een rij:
1. Een valse begin- en einddatum van banen
2. Het opblazen van ervaringen en vaardigheden
3. Functietitels en verantwoordelijkheden mooier maken dan ze zijn
4. Gevolgde studies overdrijven en titels verzinnen
5. Achteraf werk als zelfstandige ‘uitvinden’ om perioden van werkloosheid te verbloemen
6. Bepaalde werkervaring weglaten
7. Beoordelingen vervalsen
8. Liegen over de reden van vertrek bij vorige werkgevers
9. Valse referenties opgeven
10. Liegen over de militaire carrière
Lees ook:
– Social Media & pre-employment screening: 5 tips
Foto via Flickr.com