Dit zijn de 10 beste recruitmentvideo’s van de laatste tijd

Peter Boerman Op 05 januari 2017
Gem. leestijd 3 min 4494x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de 10 beste recruitmentvideo’s van de laatste tijd

Video is als middel voor employer branding allang doorgebroken. Dit zijn 10 van de leukste recruitmentvideo’s van de afgelopen jaren van over de hele wereld.

Jezelf laten zien als werkgever? Maak gerust eens een employerbranding-video. Je bent er meestal nog behoorlijk onderscheidend mee, en ook de kosten zijn lang niet meer altijd het probleem: met een relatief beperkt budget is al best veel resultaat te behalen. Als je maar een goed idee en een goed verhaal hebt.

Inspiratie nodig? De volgende 10 min of meer recente video’s kunnen je misschien op het goede spoor zetten.

#1. Kom bij de politie in Louisville

Er zijn bij de politie wel meer grappige of mooie video’s gemaakt (van Ft. Worth, Texas bijvoorbeeld; van Myrtle Beach; van Norman, Oklahoma; van Philadelphia; of Midland, Texas; of deze, van een homoseksuele agent). Maar deze van de politie in Louisville mag er zeker ook zijn. Een recruitmentvideo alsof hij rechtstreeks uit Hollywood komt, met een boodschap die waarschijnlijk (en gezien de vele reacties ook zeker) niet alleen sollicitanten aanspreekt:

De video is vorige week geplaatst, en is nu al meer dan 300.000 keer bekeken, met bijna 3.000 reacties. Kost wat, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen.

#2. Militair in China: je moet het maar kunnen

Militairen, waar ook ter wereld, lijken welhaast allemaal hun toevlucht tot video te nemen als ze nieuwe rekruten zoeken. En van Amerika tot in Rusland hanteren ze dan ook nog eens allemaal vrijwel dezelfde aanpak. Ze laten gewoon hun materieel zien en hopen dat de soldaten dan vanzelf binnenstromen. In deze Chinese video gebeurt dat met zoveel poeha en geweld, dat je er als westerling bijna bang van zou worden. Het bij ons zo bekende ‘Je moet het maar kunnen‘ is er een toonbeeld van subtiliteit en vredelievendheid bij…

#3. Werken bij Dropbox, niet alleen voor muppets

Als je het beeld uitzet, en alleen het geluid hoort, is het waarschijnlijk een van de saaiste recruitmentvideo’s die je kunt bedenken. Maar met het beeld erbij, wordt hij vrijwel meteen onweerstaanbaar. Die eerste vraag alleen al is zó ironisch: ‘Wat we het leukst vinden aan Dropbox? Dat moeten wel de mensen zijn…’

#4. McDonald’s in Japan doet het héél anders

Een video die nogal wat ophef veroorzaakte, en in elk geval veel bekeken werd: het getekende verhaal van Violet, die steeds beter werd in haar parttime werk in het bekende fastfoodrestaurant.

#5. Barclays: stil de wereld veroveren

Niet meer heel recent, deze, maar wel goed gemaakt. Soms is het idee vrij simpel, maar het effect toch groot genoeg om indruk te maken.

#6. Meesterlijke video uit Zwolle

En dan deze. Wij vonden hem in elk geval aanstekelijk: de rapvideo van het gezelschap dat zich DAS noemt en zich inzet voor meer meesters op de basisschool. Vanwege de hoge aaibaarheidsfactor krijgen ze hier gewoon nog eens een eervolle vermelding.

#7. Adidas in Amsterdam: een eitje, maar toch

Oké, als je Adidas heet, heb je het natuurlijk al een stukje makkelijker om talent te werven. En als je dan ook nog eens in Amsterdam zit, wordt het helemaal een eitje. Je laat gewoon wat van de mooie plekken in de hoofdstad zien, en je zit gebeiteld.

Maar toch, je moet het toch maar even doen. En Adidas doet het gewoon. Of wacht, is dat nou die slogan van dat andere sportmerk?

#8. Ook een Volvo wordt gemaakt door mensen

Met de epic split van Jean-Claude van Damme (85 miljoen views!) toonde Volvo al aan de kracht van online video te begrijpen. Deze wervingsvideo doet daar qua dramatiek behoorlijk voor onder, maar ook hier laten de Zweden zien dat ze snappen dat recruitment en consumentenmarketing prima hand in hand kunnen gaan.

#9. What’s the matter with Owen?

Ook het aloude GE toont zich de laatste tijd van zijn modernste kant. Onderdeel van die strategie is een korte serie van 3 employer branding-video’s, onder de naam ‘What’s the matter with Owen?‘ De humoristische clips moeten de veelzijdigheid van het ontwikkelaarschap bij GE laten zien. Binge watching allowed

#10. The Financial Times: een krant in beweging

We zien het op een of andere manier Het Financieele Dagblad nog niet zo snel doen, maar voor de Financial Times werkt het blijkbaar wél: een video voor het journalistieke bedrijf, dat ruim 2.000 medewerkers telt, die op plaatsen als Londen, Brussel, Hongkong en New York de eerbiedwaardige lichtroze krant volschrijven.

De video op zich mag dan misschien weinig verrassend zijn, hij is wel vakkundig gemaakt en een inspiratie voor iedereen die denkt: ‘Video? Nee, dat is niets voor ons…’ Want als zelfs een deftig papierenkrantenbedrijf voor een video kiest om zichzelf te profileren, dan moet er vast en zeker wel een zekere toegevoegde waarde zijn, toch?

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners