12 grote blunders van recruiters: welke vind jij het meest gênant?

Wim Van den Nobelen Op 02 januari 2019
Gem. leestijd 6 min 8790x gelezen
Deel dit artikel:
12 grote blunders van recruiters: welke vind jij het meest gênant?

Zelfs recruiters begaan af en toe een blunder. We verzamelden er de afgelopen weken zo’n 12 verschillende. Welke vind jij het meest gênant?

Enkele weken geleden deed ik een oproep aan recruiters om hun blunders te delen. Niet enkel uit leedvermaak, maar ook om ervan te leren. De 12 mooiste – of beter: lelijkste – blunders die ik binnenkreeg heb ik hieronder beschreven. Aan alle lezers de schone taak om hieruit de volgens hen grootste blunder te selecteren.

Blunder 1: Een dubbeldate

“In de tijd dat ik het HR-vak leerde, was ik eens verantwoordelijk voor de organisatie van assessments. We werkten met een bureau in Den Haag, en de eerste keer was ik spatnerveus. Meerdere kandidaten werd tegelijkertijd het assessment afgenomen, dat bestond uit een vragenlijst, een gesprek en een rollenspel. Ik zorgde voor de ontvangst. Voor mijn ogen stonden ineens twee kandidaten elkaar verbaasd aan te kijken. ‘Wat doe jij hier?’ Twee collega’s van hetzelfde bedrijf had ik tegelijk ingepland. Zij wisten nu van elkaar dat ze aan het solliciteren waren. Ik kon wel door de grond zakken…”

Blunder 2: Te weinig informatie

“Mijn grootste blunder ooit was dat ik ooit een sollicitatie had verzet, maar de kandidaat daarover niet had geïnformeerd. Gelukkig kon de kandidaat er achteraf wel om lachen…”

Blunder 3: Verkeerde knip & plak

“Je hoort vaak verhalen dat recruiters “knip-en plak-berichten” versturen als ze kandidaten benaderen. Een aantal maanden geleden heb ik (zoals altijd trouwens) wél de moeite genomen om het bericht volledig uit te typen, maar tijdens het typen zat ik met een andere kandidaat in mijn hoofd. Uitkomst: wel een persoonlijk bericht, maar de naam van de verkeerde naam erboven gezet… En dus bij de kandidaat direct de indruk gewekt dat ik het bericht dat ik naar iemand anders had verzonden had gekopieerd… Helaas!”

Blunder 4: Wel/niet/wel/niet

“Kort geleden hadden wij twee vergelijkbare vacatures. Op de tweede was (nog) niet veel respons. Een search in de database gaf een aantal niet-passende kandidaten, maar ook eentje die goed leek aan te sluiten. En laat ik nou zien dat deze kandidaat voor de eerste vacature was afgewezen. Ik heb haar meteen gemaild. Maar toen ik nogmaals keek naar het lijstje, zag ik bij de naam boven de hare ‘afgewezen’ staan, maar bij haar juist ‘uitgenodigd’. En dat gesprek was toen voor: MORGEN!

‘Ik werd warm, koud, groen en geel en het enige wat ik kon bedenken was: ik moet die mevrouw bellen’

Stel je voor… je bent zenuwachtig voor een gesprek en ontvangt dan een mail dat je bent afgewezen maar dat er wellicht iets anders is. Ik werd warm, koud, groen en geel en het enige wat ik kon bedenken was, naast allerlei verwensingen die ik naar mezelf deed: ik moet die mevrouw bellen. En dat heb ik gedaan. Ik kreeg een mevrouw aan de telefoon, die onderweg was (dus gelukkig de mail nog niet had gelezen). Toen heb ik haar het verhaal uitgelegd, excuses aangeboden (en nog een paar keer), waarop ik van haar de vraag kreeg: “Wat is nu eigenlijk het probleem? Ik weet toch wat er is gebeurd en dat je je best voor mij aan het doen was?””

Blunder 5: Zomertijd?

“Ik had een sollicitatiegesprek voor een openstaande functie, kandidaat telefonisch gesproken en een afspraak ingepland. Vol goede moed reed ik naar mijn afspraak, 10 minuten te vroeg. Mooi, ik kan mijzelf in een goede hoek settelen. Theetje besteld, zat klaar met zijn cv. Inmiddels was het 16:00 uur geweest. Vreemd. Waar is de kandidaat? Wellicht wat vertraging? 16:10, nog steeds geen kandidaat.

‘Ik zei: “het voelt net als een slechte date, maar ik heb mij vergist in de tijd.” Hij kon er gelukkig om lachen’

Ik bekijk toch maar eens mijn mail. Wat blijkt? Een mail van de kandidaat. ‘Beste, ik heb drie kwartier gewacht op de locatie. Ik heb je helaas niet gezien!’ Wat? Drie kwartier gewacht? Shit, ik had om 15:00 uur een gesprek! Maar hoe dan? Ik heb mijn kandidaat gewoon laten zitten en was zelf te laat. Ik heb direct de kandidaat gebeld en mij verontschuldigd. Hij pakte het gelukkig goed op. Ik zei nog: ‘het voelde net als een slechte date, maar ik heb mij vergist in de tijd’. Hij kon er gelukkig om lachen. Uiteindelijk heb ik de kandidaat op een later tijdstip kunnen spreken. Dit keer was ik mooi op tijd! Dit zal mij zeker niet meer gebeuren…”

Blunder 6: Kees of Kees

“Verkeerd cv doorgestuurd naar een klant. Met alle gegevens van diegene. Ging om een vacature voor een Senior Key-Accountmanager, maar ik stuurde een Assistent Controller door. Hadden dezelfde voornaam.”

Blunder 7: No fit at all

“Toen ik begon aan mijn carrière heb ik het een keer voor lief genomen om de kandidaat niet te zien en alleen te spreken. Facetime bestond in die tijd nog niet. Het ging via vele schakels, dus de kandidaat mocht direct beginnen bij de MT-meeting op HQ. Iedereen strak in pak, zin om te vlammen, mijn kandidaat ook. Hij zat daar keurig in zijn beste gewaad, had een baard tot op de grond en Jezus-sandalen aan met witte sokken. Verder had hij een unieke deodorant, zo eentje met een penetrante originele lichaamsgeur… Was op papier een sterke kandidaat, maar paste totaal niet in het team of bij het bedrijf. Op dat moment balen, maar is uiteraard voor mij wel een groot leermoment geweest.”

Blunder 8: Enjoy the view

“Kandidaat naar de bovenste verdieping van de A’DAM-toren gestuurd voor een interview en de opdrachtgever een dag later ingeboekt. Ze vond het wel een mooi uitzicht…”

Blunder 9: Taalwonder

“Kandidaat geselecteerd en een afspraak mee gepland. Opdrachtgever gebeld en kandidaat besproken. Op papier zo goed dat we hadden besproken om direct achter het kennismakingsgesprek een gesprek met de opdrachtgever te plannen. Zij zaten met hun kantoor naast ons. Kandidaat bleek autistisch met Asperger en ongeschikt voor direct klantcontact. Aan tafel aangegeven dat de opdrachtgever helaas was verhinderd. Later belde ik hem om hem af te wijzen, kreeg ik een voicemail in 7 talen. Ik moest 3 minuten wachten om de voicemail te kunnen inspreken.”

Blunder 10: Married with….

“Ik had eens een vrouwelijke kandidaat aan tafel met op haar cv: ‘Burgerlijke staat: gehuwd’. Uit oprechte interesse vroeg ik haar tijdens een interview: wat doet je man? Haar antwoord: ‘Ha ha, ik ben getrouwd met een vrouw’. Ze pakte het gelukkig heel luchtig op. Maar sindsdien vraag ik wel: ‘wat doet je partner?'”

Blunder 11: Een tweede kans?

“Ik heb een keer iemand voorgesteld en geen social media/google-check gedaan. Ja, dat mag ook helemaal niet, dat weet ik. Maar achteraf bleek het toch wel handig als ik deze kandidaat had gegoogeld. Ik vond het nogal een smooth talker, maar het ging om een new business-rol op C-level, dus tsja. En hij paste echt perfect, mooi cv, de goede branchekennis, opdrachtgever enorm enthousiast. Na drie gesprekken (en uiteraard referentiechecks) zat het contract al bijna in de post.

‘En toen stuurde de opdrachtgever een filmpje door… Deze man had een rol in een fraudezaak gespeeld…’

En toen stuurde de opdrachtgever een filmpje door…. Deze kandidaat bleek een hoofdrol in een fraudezaak te hebben gespeeld. Inclusief verborgen-camerabeelden en een item in het programma Opgelicht. Major blunder, echt door de grond gegaan. Had ik even zijn naam gegoogeld, dan had ik dit op de eerste pagina al zien staan. Hij heeft dit later laten verwijderen (heb het nog eens opgezocht). Had hij dat eerder gedaan, dan had hij die baan gekregen. Zelfs als hij zijn nieuwe werkgever had verteld over deze zwarte bladzijde (aldus de opdrachtgever).”

Blunder 12: Een bijna-pyromaan in actie

“Bijna een Van der Valk in de fik laten vliegen door een pagina van een cv op een kaars te leggen. Ik zei net op tijd: ‘wat ruikt het hier raar’…”

Welke vind jij het meest gênant?

Een mooi rijtje van 12 blunders. Wat vind jij de ergste/gênantste/leukste? Breng je stem uit via deze link! Stemmen kan tot 12 januari. Om te voorkomen dat deze verkiezing die van de Meest invloedrijke recruiter verstoort, zijn alle bovenstaande blunders anoniem vermeld (maar de inzenders zijn natuurlijk bij ons bekend). De inzender van de blunder met de meeste stemmen ontvangt 2 kaartjes voor de Efteling. Omdat recruiters nu eenmaal graag in sprookjes geloven…

wim van den nobelen‘Wim op woensdag’ is de tweewekelijkse blog van recruiter Wim van den Nobelen (Strictly People). Om de week op woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Lees alles van Wim

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners