1,3 miljoen Nederlanders op zoek naar baan

Peter Boerman Op 14 mei 2014
Gem. leestijd 2 min 1234x gelezen
Deel dit artikel:
1,3 miljoen Nederlanders op zoek naar baan

Op dit moment zoeken 1,3 miljoen Nederlanders actief naar een (nieuwe) baan, 1 op de 6 personen (16,5%) op de arbeidsmarkt.

Ten opzichte van 2013 daalt het aantal actieve baanzoekers wel. Dit is mede ingegeven door het discouraged workers effect, mensen die na vele pogingen het zoeken opgegeven. Ten opzichte van een markt in evenwicht (13%) is het aantal actieve baanzoekers echter nog steeds relatief groot. Van de werklozen geeft 73,7% aan actief op zoek te zijn naar werk.

Aantrekkende vraag 

Al met al is er op de arbeidsmarkt duidelijk te zien dat de economie aantrekt: de vraag naar arbeid trekt aan, het aantal mensen dat zich aanbiedt op de arbeidsmarkt daalt. De kloof op de arbeidsmarkt tussen kansrijke en minder kansrijke groepen lijkt daarbij wel te vergroten. Het beste perspectief is weggelegd voor mensen die solliciteren voor IT- en technische beroepen, terwijl het perspectief voor met name functies op vmbo- en mbo-niveau negatief is, met als negatieve uitschieter functies in de verpleging en verzorging. De verpleging/verzorging is ook de enige sector waar nog geen aantrekkende vraag naar personeel is waar te nemen. 

Gemiddelde baanzoekduur

Hbo’ers in de ICT, Bouw en Techniek kennen gemiddeld maar een baanzoekduur van 1 maand.  Het minst kansrijke functiegebied in de huidige arbeidsmarkt is Toerisme, sport en persoonlijke verzorging op vmbo-niveau. De gemiddelde baanzoekduur in dit functiegebied is 11 maanden.  De gemiddelde baanzoekduur van alle beroepen ligt nu gemiddeld op 6,3 maanden.

Kansen en knelpunten

Een en ander blijkt uit uitgebreide analyses van Intelligence Group, gepubliceerd in het rapport Arbeidsmarktontwikkelingen Q1-2014; kansen en knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt’Een centraal begrip in deze rapportage is ‘arbeidsmarktwaarde’, een door Intelligence Group ontwikkelde indicator die op individueel en functiegroepniveau een objectivering geeft voor de mate waarin personen bemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt. Hoe hoger de score, hoe beter de bemiddelbaarheid en aantrekkelijkheid voor werkgevers. Tegelijkertijd impliceert deze aantrekkelijkheid ook de wervingshaalbaarheid.

Arbeidsmarktwaarde verbetert

Uit het rapport blijkt dat de gemiddelde arbeidsmarktwaarde van de Nederlandse werknemer in het eerste kwartaal van 2014 met 0,4 punt is gestegen tot 60,1. De verwachting is ook dat dit de komende maanden verder doorzet. Het hele rapport is hier te downloaden.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners