HR-managers: ‘Slechte werving zorgt voor 10% van verloop’

Peter Boerman Op 30 maart 2015
Gem. leestijd 2 min 3524x gelezen
Deel dit artikel:
HR-managers: ‘Slechte werving zorgt voor 10% van verloop’

Gemiddeld 10 procent van het personeelsverloop is een direct gevolg van verkeerde wervingsbeslissingen.

Toch heeft 78% van de Nederlandse HR-managers wel eens een medewerker aangenomen die niet aan hun verwachtingen voldeed. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half, waarvoor afgelopen december en januari 200 van zulke HR-managers werden ondervraagd.

Productiviteitsverlies

Van de respondenten ziet 48% productiviteitsverlies als het voornaamste gevolg is van de verkeerde recruitment. Nog eens zo’n 30% houdt het vooral op extra kosten als vervelend gevolg. Denk: kosten van een nieuwe wervingsprocedure, het salaris van de medewerker dat niet in verhouding was met de prestaties, opleidingskosten en tijd die collega’s en leidinggevenden besteed hebben aan het inwerken. Daarnaast zegt 15% dat ongeschikte medewerkers vooral zorgen voor onrust binnen het team.

verkeerde beslissing

Referral

Gemiddeld wordt 20% van de vacatures ingevuld via doorverwijzingen, aanbevelingen of referenties, referrals, met andere woorden. Meer dan een derde (34%) van de ondervraagde HR-managers is van plan in de eerste helft van 2015 nieuwe/extra banen te creëren en nog eens 44% wil vrijgekomen bestaande functies opvullen. De strijd om toptalent houdt in 2015 dan ook aan, aldus de onderzoekers.

verkeerde beslissingen redenen

Bijna 90% van de ondervraagde HR-managers noemt de zoektocht naar gekwalificeerde professionals ‘uitdagend’. Het tekort aan specialisten wordt door de meerderheid van hen als de belangrijkste oorzaak daarvan genoemd. Andere oorzaken zijn: te veel concurrentie en een gebrek aan commerciële en zakelijke vaardigheden.

Tips

Robert Half geeft in het rapport van het onderzoek ook nog een aantal tips om het wervingsproces te verbeteren, altijd handig, al is het wel een beetje de vraag of ze voor de doorgewinterde recruiter veel nieuws bevatten:

dos and donts werving

Kom naar de expertclass over referrals

Je kunt ook een training volgen in referral recruitment. Alle fijne kneepjes in 1 dag bijgeleerd. In deze expertclass krijg je een checklist en input voor een duurzame en succesvolle referralstrategie, vol met best practices en inspirerende voorbeelden. Schrijf je dus nu in!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners