31% van organisaties zoekt communicatieve IT’ers

Peter Boerman Op 17 april 2012
Gem. leestijd 2 min 2403x gelezen
Deel dit artikel:

De term communicatief staat vermeld in bijna een derde van alle IT-vacatures. Dit blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.  HR en Recruitment lijken vooral geïnteresseerd  in soft skills, tot grote teleurstelling van IT’ers,  die gewoon over hun vak willen praten.

Soft skills favoriet bij HR en P&O

Het onderzoek is door de Academie uitgevoerd in het kader van de expertclass Recruitment van IT-professionals. Hierin is gekeken naar de meest gebruikte termen in vacatureteksten in het algemeen en voor IT-gerelateerde beroepen in het bijzonder. Het blijkt dat bij IT-vacatures veel vaker dan bij de  gemiddelde vacature wordt gevraagd naar zachte kwaliteiten. Zo wordt in bijna een derde van de IT-vacatures gezocht naar een kandidaat met goede communicatieve vaardigheden, terwijl dit maar bij een kwart van alle andere vacatures ter sprake komt. Ook wordt in IT-gerelateerde vacatureteksten veel vaker dan gemiddeld gesproken over zaken als een informele werksfeer en een uitdagende functie. Maar spreek je een IT’er daarmee eigenlijk wel aan?

Figuur 1: meest voorkomende termen in IT-gerelateerde vacatureteksten. Bron: Jobfeed

60% van de IT’ers is teleurgesteld over sollicitatiegesprek

“Uit onderzoek van Rave-cruitment blijkt dat 60% van de IT-sollicitanten teleurgesteld is in het sollicitatiegesprek met HR of Recruitment. De belangrijkste reden hiervoor is dat de sollicitanten graag over hun vak praten, terwijl HR of Recruitment vooral geïnteresseerd lijkt te zijn in zachte zaken zoals communicatie, ambitie en flexibiliteit”, aldus Manola van Diest van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Spreek de taal van de IT’er

“In een tijd van schaarste en toenemend belang van IT, is het belangrijk dat je als recruiter, intercedent of HR-manager de taal van de IT’er spreekt. Dat begint al bij het opstellen van de vacaturetekst”, vervolgt zij. “Met zorgvuldig gekozen termen kan je heel gericht jouw doelgroep aanspreken, preselecteren en aanzetten tot solliciteren. Datzelfde geldt voor de gehele sollicitatieprocedure. De perfecte IT-kandidaat trek je alleen aan als je in staat bent een brug te slaan naar de belevingswereld van de IT-professional. En dat kan elke non-IT’er leren.

Recruitment van IT-professionals door non-IT’ers

Op 8 mei vindt in Amsterdam een expertclass Recruitment van IT-professionals plaats. Docent is Rob van Elburg, oprichter van Rave-cruitment. In de training raak je vertrouwd met de specifieke IT-begrippen en oefent aan de hand van praktische voorbeelden met het schrijven van doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten. Je gaat actief aan de slag met het analyseren en evalueren van een technisch functieprofiel en leert de juiste IT-vragen te stellen. Meer informatie vind je op de website van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Technische verantwoording

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van week 11 t/m 14 uit Jobfeed. Jobfeed biedt een vrijwel compleet overzicht van alle nieuwe vacatures die verschijnen op internet. Ruim 50.000 vacaturesites, recruitmentsites en internetsites worden dagelijks gemonitord op de plaatsing van nieuwe, unieke vacatures. Het genoemde onderzoek onder IT-sollicitanten is uitgevoerd door Rave-cruitment.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners