Bijna 1,5 miljoen vacatures per jaar in Nederland

Peter Boerman Op 19 januari 2016
Gem. leestijd 2 min 1176x gelezen
Deel dit artikel:
Bijna 1,5 miljoen vacatures per jaar in Nederland

Er zijn in 2015 welgeteld 1.477.046 unieke vacatures online gezet. Gemeten met 6,3 plaatsingen per vacature leverde dat op internet in totaal bijna 9,4 miljoen vacatures op.

De bijna 1,5 miljoen vacatures is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2014, zo blijkt uit het jaaroverzicht van Jobfeed van Textkernel. Voor dit onderzoek zijn alle online vacatures geteld, en daarna de vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelancers en franchisers uit de telling gelaten.

jobfeed 0

Enkele hoogtepunten:

  • Beroepsklasse Bouw is met 40% groei in vacatures de grootste stijger van 2015
  • De sector Onderwijs en onderzoek stijgt met 8% marktaandeel naar plek 3, ten koste van ICT
  • De meeste vacatures waren te vinden in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.
  • Rabobank, Cofely en ING zijn de werkgevers met meeste vacatures
  • Unique, Randstad en StartPeople zijn de intermediairs met meeste vacatures

jobfeed 2 provincies

De Randstad blijft populair

In Zuid-Holland waren vorig jaar minder vacatures te vinden dan in 2014, maar de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht samen zijn nog wel goed voor meer dan de helft van het totaal aantal vacatures, zo blijkt.

jobfeed 4 beroepsklassen

Vooral ICT’ers gewild

Handel blijft in 2015 de grootste branche van Nederland (21,4% marktaandeel, 1,5% minder dan in 2014). Zorg stijgt met bijna 1 procentpunt en bezit nu 13,9% van de online vacatures. De branche Onderwijs en onderzoek wisselt met ICT van plek en stijgt van de vijfde naar de derde grootste beroepsklasse van Nederland met 8% van de online vacatures. Het aantal vacatures in de ICT-branche groeit minder hard dan de andere branches en daalt daardoor van 8,2% marktaandeel naar 7,3% van alle Nederlandse vacatures. Wel is de ICT nog de beroepsklasse met de meeste vacatures, zo blijkt.

 

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners