‘Zonne-energie verslaat al vóór 2017 de olie als banenmotor’

Peter Boerman Op 07 juni 2016
Gem. leestijd 2 min 1167x gelezen
Deel dit artikel:
‘Zonne-energie verslaat al vóór 2017 de olie als banenmotor’

Als de huidige groei doorzet biedt de duurzame energiesector volgend jaar wereldwijd al meer banen dan de olie-industrie.

Als het gaat om de totale energiesector dan is de olie nog goed voor ongeveer de helft van de vacatures op de website van Indeed. Maar dit verandert al binnen 1 jaar, uitgaande van de huidige krimp in de oliesector en de groei in de zonne-energiesector, aldus de carrièrezoekmachine.

5 procent per kwartaal erbij

Werkgevers in de zonne-energiesector bieden steeds meer banen aan. In de afgelopen 2 jaar nam het aantal vacatures in de olie-industrie af met gemiddeld 10 procent per kwartaal, vergeleken met een toename van openstaande vacatures in de zonne-industrie met 5 procent per kwartaal. Als dit zich doorzet, verslaat zonne-energie de olie-industrie op het gebied van vacatures in het vierde kwartaal van 2016.

indeed zonneOntwikkeling in aantal openstaande vacatures in energiesector. Bron: Indeed

Ook werkzoekenden willen geen olie meer

In Nederland is in de afgelopen twee jaar het aantal olie-energieposities gedaald met 80 procent en is het aanbod voor zonne-energiefuncties gestegen met ruim 40 procent, meldt Indeed. Ook werkzoekenden keren de olie-industrie steeds vaker de rug toe, zo blijkt, met in 2 jaar een afnemende belangstelling van 5 procent. De interesse voor banen in energie uit zon en wind nam de laatste 2 jaar juist toe met meer dan 40 procent.

banen werkzoekenden indeed zonne-energie

Ontwikkeling in aantal zoekopdrachten naar banen in de energiesector. Bron: Indeed

Steeds meer banen in de zon

Mariano Mamertino, economist bij Indeed: “Doordat de olieprijzen dalen en de traditionele fossiele brandstoffen wereldwijd plaatsmaken voor hernieuwbare energie, zien we een breed aanbod van baanmogelijkheden op het gebied van voornamelijk zonne-energie. Deze trend is ook doorgedrongen tot werkzoekenden in Nederland, gezien de enorme stijging in zowel het aanbod van, als de vraag naar banen in de zonne-energiesector.”

Foto boven via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners