Home Data 4 op de 10 Nederlanders ziet meer loopbaankansen dan ooit

4 op de 10 Nederlanders ziet meer loopbaankansen dan ooit

222 keer
0
loopbaankansen

Bijna 4 op de 10 Nederlanders denken dat werknemers momenteel meer carrièrekansen hebben dan ooit. Tegelijk denkt iets meer dan 3 op de 10 dat het juist vroeger makkelijker was om carrière te maken.

Opleiding en leeftijd bepalen met name hoe positief mensen carrièrekansen inschatten, aldus een recent onderzoek van vacaturesite Indeed. Zo meent slechts 36,2 procent van de mensen onder de 30 dat het nu over het algemeen makkelijker is om een baan te vinden dan vroeger. Daarentegen zijn 60-plussers een stuk positiever over de huidige arbeidsmarkt: 45,5 procent zegt dat het vandaag de dag makkelijker is om werk te vinden dan het in ‘hun tijd’ was.

Van de 60-plussers zegt 45,5% dat het vandaag de dag makkelijker is om werk te vinden dan vroeger

Opleidingsniveau maakt verschil

Naast leeftijd speelt ook opleidingsniveau mee in hoe Nederlanders aankijken tegen de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Hoe hoger het opleidingsniveau van de respondenten, hoe positiever zij gemiddeld genomen zijn. Van de theoretisch (hoger) opgeleiden denkt slechts een kwart (25,3%) dat voorgaande generaties het beter hadden. Van de Nederlanders met een praktische (lagere) opleiding is dit bijna de helft (43,7%).

‘Relevante ervaring is nu doorslaggevend’

“Uit eerder onderzoek van Indeed kwam naar voren dat jongeren carrièrekansen een stuk belangrijker vinden dan ouderen: 45,5 procent tegen 15,7 procent”, vertelt Sander Poos, managing director van Indeed Benelux. “Maar de voorwaarden om een baan te krijgen zijn in de loop der jaren sterk veranderd. Vroeger stond opleiding hoog in het vaandel. Nu lijkt relevante werkervaring juist de meer doorslaggevende factor te zijn voor veel werkgevers. En over het algemeen ontbreekt dit nog vaak bij jongere sollicitanten.”

‘Een opleiding is net als geld’

Ruim 2 op de 3 Nederlanders (67,8%) denken dat een (hoge) opleiding tegenwoordig een vereiste is om succes te hebben. Vooral vrouwen (72,3 procent) en laagopgeleiden (70,9 procent) vinden dit. Hoogopgeleiden denken zelf vaak het minst dat opleidingsniveau de bepalende succesfactor is – slechts iets meer dan 6 op de 10 van hen (61,5 procent) denkt dat je tegenwoordig een diploma nodig hebt om succesvol te zijn.

‘een diploma is vergelijkbaar met geld, in die zin dat het alleen onbelangrijk is als je het hebt’

“Gezien de resultaten is een diploma vergelijkbaar met geld, in die zin dat het alleen onbelangrijk is als je erover beschikt”, aldus Poos. “Blijkbaar beoordelen veel kandidaten de kansen op de huidige arbeidsmarkt op basis van hun eigen situatie en hebben hoger opgeleiden de meeste kansen.”

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here