42 miljoen IT’ers willen in Nederland werken

Peter Boerman Op 22 november 2011
Gem. leestijd 2 min 13174x gelezen
Deel dit artikel:

De arbeidsmarktmobiliteit van IT’ers over de hele wereld in kaart brengen? Dat kan binnenkort met de Global Talent Barometer. Dit is een nieuwe tool die Intelligence Group en Stepstone op 28 november a.s. zullen introduceren.

Global Talent Barometer

Sinds 2006 is uitgebreid onderzoek gedaan naar de internationale arbeidsmarktmobiliteit van werknemers over de hele wereld. Inmiddels beslaat het onderzoek bijna 2,3 miljard personen uit de gehele wereld. Voor het eerst kunt u nu vrij eenvoudig inzicht krijgen in hoe je mensen motiveert om voor een baan van land A naar land B te verhuizen. Belangrijke informatie voor alle organisaties waar de global war for talent en de internationale profilering van Nederland op de internationale arbeidsmarkt een rol spelen. De barometer geeft inzicht in de arbeidsmarkt van 66 verschillende landen, waaronder BRIC, G20 en Europa.

IT’ers schaars? Welnee!

Algemeen beeld op de arbeidsmarkt is dat goede IT-professionals schaars zijn. De Global Talent Barometer laat zien dat dat maar een relatief begrip is.  Als we inzoomen op de doelgroep IT wereldwijd, dan ontstaat een heel ander beeld. Op de wereld zijn 41,6 miljoen IT’ers die aangeven in Nederland te willen werken. Verder inzoomend op de data kan worden bekeken in welke landen Nederland populair is, waar het meeste potentieel zit en met wie Nederland het hardst moet concurreren op de internationale arbeidsmarkt. De motieven van IT’ers om voor Nederland te kiezen verschillen per land van herkomst. Een belangrijk gegeven wanneer je in deze landen gaat werven. Op wereldwijd niveau kun je stellen dat een goed salaris de belangrijkste reden is om een bedrijf te kiezen en het opdoen van meer ervaring de belangrijkste reden is om internationaal te willen werken. 

Recessie? Verhuizen!

Met de nieuwe tooling is het mogelijk om op 66 verschillende landen in te zoomen en te kijken hoe je de beroepsbevolking in deze landen kunt bereiken en bewegen. Van de Griekse beroepsbevolking wil 71% in het buitenland werken. Van de Portugezen is dit zelfs 97% (het wereldwijde gemiddelde ligt op 68%). De redenen om naar het buitenland te gaan variëren per land, maar de economische recessie is voor 70% van de groep Grieken die internationaal wil werken de belangrijkste reden. Voor Portugezen is dat 48% (het wereldwijde gemiddelde ligt op 12%).

Grootschalig onderzoek

Nog niet eerder heeft er wereldwijd zo’n omvangrijk onderzoek plaatsgevonden naar internationale arbeidsmarktmobiliteit dat bovendien toegankelijk en inzichtelijk is. Het Rotterdamse bedrijf Intelligence Group heeft in samenwerking met Stepstone en The Network in 66 landen, 162.495 personen online ondervraagd. Daarvoor zijn vragenlijsten in 28 talen gebruikt variërend van Chinees, Hebreeuws tot Russisch. Meer over de Global Talent Barometer vindt u op (www.globaltalentbarometer.com).

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners