44% heeft recruitmentbeleid en personeelsplanning

Redactie Op 05 februari 2013
Gem. leestijd 2 min 2156x gelezen
Deel dit artikel:
44% heeft recruitmentbeleid en personeelsplanning

44% werkgevers heeft recruitmentbeleid én strategische personeelsplanningBij 66% van de organisaties waar recruiters actief zijn, is ook daadwerkelijk strategisch beleid geformuleerd met betrekking tot recruitment. Bij 44% is er ook sprake van het hebben van een strategische personeelsplanning blijkt uit onderzoek voor Workforce planning en HR Analytics dat van 20 t/m 22 maart plaatsvindt.

Geen personeelsplanning wel strategisch recruitmentbeleid

Het strategische recruitmentbeleid is normaliter een afgeleid document van de strategische personeelsplanning. In de praktijk zien we dat dit niet opgaat. Iets minder dan de helft (49 procent) van de organisaties met een strategisch recruitmentbeleid, heeft geen strategische personeelsplanning. Dit betekent in de praktijk dat dit recruitmentbeleid sterk gericht is op de manier van recruiteren en de middelen die daarbij kunnen worden ingezet in plaats van de bijdrage die recruitment kan leveren aan de organisatiedoelen. Opvallend is verder dat 7 procent van de ondervraagde recruiters niet weet of de organisatie een strategische personeelsplanning heeft.

Heeft uw organisatie een strategische personeelsplanning?

75 procent houdt rekening met de vast/flex samenstelling

Strategische personeelsplanning richt zich al lang niet meer op het aantrekken van vast personeel. Van de organisaties met een strategische personeelsplanning, maakt 75% onderscheid tussen vast en flex personeel. Daaruit valt op te maken dat het managen van de flexschil door werkgevers serieus wordt opgepakt en met een personeelsplanning ook beter te managen is. “Het is een bekende managementwaarheid. Zonder workforce planning heb je geen duurzame organisatiestrategie. Voor recruitment is dat nog veel meer waar. Zonder strategische personeelsplanning, geen effectieve recruitmentaanpak” aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en een van de docenten tijdens de 2,5 daagse training. “Het is bijzonder dat in een tijd met HR- en Talent Analytics alle relevante informatie beschikbaar is, het toch lastig blijkt om dit door te vertalen naar een personeelsplan. Misschien is het een goed moment dat recruitment hier meer de lead in neemt om zo haar vakgebied verder te professionaliseren”.

Workforce planning en HR Analytics

Van woensdag 20 maart tot en met vrijdag 22 maart 2013 wordt voor de eerste keer de intensieve en inspirerende training Workforce planning en HR Analytics gegeven. Aan de hand van 5 modellen leren deelnemers hoe zij direct grip krijgen op hun strategische personeelsplanning. Deelnemers doorlopen  samen met collegadeelnemers alle stappen om direct een professionalisering door te voeren in hun workforce. Onderbouwd vanuit de theorie maar vooral praktisch vormgegeven. Kijk voor meer informatie en om de brochure te downloaden op de pagina van Workforce planning en HR Analytics.

Technische verantwoording

Het onderzoek is gehouden onder 145 recruiters en recruitmentmanagers (d.d. 1-2-2013) als onderdeel van Recruitment kengetallen 2013.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners