5 belangrijke dingen die je nooit uit het cv van een kandidaat kunt halen

Een cv is nog steeds de hoeksteen van menig selectieprocedure. Toch blijkt de voorspellende waarde laag. Wat kun je allemaal níet aflezen aan een cv? 5 belangrijke zaken opgesomd.

Werf& gastredacteur Op 18 februari 2019
Gem. leestijd 3 min 2791x gelezen
Deel dit artikel:
5 belangrijke dingen die je nooit uit het cv van een kandidaat kunt halen

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is de voornaamste taak van een recruiter. Een toegestuurd cv kan daarbij handig zijn. Maar het is niet verstandig om je als recruiter daarop blind te staren: ze zeggen namelijk weinig over de persoon erachter. En juist dat blijkt belangrijk als je een goede match wilt maken. Daarom: 5 dingen waar je wel op moet letten, maar die je niet uit een cv kunt halen:

#1. Werkethiek

Het arbeidsethos, oftewel: de innerlijke bereidheid om te werken, is iets dat weinig sollicitanten (kunnen) vermelden in hun cv. Vooral als een kandidaat weinig werkervaring heeft, is het als recruiter lastig om aan een cv af te leiden hoe de kandidaat omgaat met werkstress en deadlines. Hoe stel je dat wel vast? Bijvoorbeeld door een sollicitant uit te nodigen een dagdeel mee te draaien. Een goede werkethiek kun je dan herkennen aan doorzettingsvermogen en verbondenheid met de organisatie en met andere werknemers.

#2. Persoonlijkheid

Past iemand binnen het team en de bedrijfscultuur? Het karakter en de persoonlijkheid van de kandidaat speelt hierbij een cruciale rol. Maar hoe haal je dat ooit uit een cv? Daarom kan het handig zijn om, voordat je iemand uitnodigt voor een aollicitatiegesprek, diegene even te bellen. Vaak krijg je zo meer een indruk van de persoonlijkheid en kun je alsnog besluiten hem of haar wel of niet verder te laten gaan in het proces.

#3. ‘Beheersbaarheid’

Het is vaak lastig, maar het scheelt enorm als je vroeg in het proces al kunt inschatten of de kandidaat ‘te managen’ is. Van richtlijnen, regels, structuren en dergelijke wijken bedrijven doorgaans niet snel af. Door met kandidaten in gesprek te gaan, kom je er al snel achter of zij zich gemakkelijk kunnen plooien naar de bedrijfscultuur. In een cv vind je daar echter zelden een aanknopingspunt voor.

#4. Uitstraling

Natuurlijk, via social media, google en LinkedIn kun je als recruiter enigszins een indruk krijgen van hoe iemand eruitziet. Toch moet je uiteraard steeds rekening ermee houden dat deze foto’s niet altijd een representatief beeld van de kandidaat laten zien. Iemands uitstraling gaat verder dan alleen het uiterlijk; het gaat ook om de indruk die iemand maakt op anderen en diens charisma. Maar ook dit kun je natuurlijk niet aflezen uit een cv; alleen tijdens een gesprek kun je hiervan pas een goed beeld krijgen.

#5. Reputatie

Welke reputatie heeft jouw kandidaat opgebouwd bij de vorige werkgever? Sinds de komst van online platformen als LinkedIn kun jij als recruiter sneller dan ooit erachter komen hoe collega’s, werkgevers en klanten jouw klant beoordelen. Het kan daarnaast ook interessant zijn naar diens social media-accounts te kijken. Hoe presenteert hij of zij zich tegenover de buitenwereld?

Vraag de kandidaat rechtstreeks hoe anderen hem of haar zien, en je test meteen iemands zelfinzicht

Kun je via het web weinig informatie vinden? Dan kun je uiteraard ook nog altijd vragen naar referenties. Ook kun je de sollicitant rechtstreeks vragen hoe anderen hem of haar zien. Hiermee test je tevens iemands zelfinzicht: is de kandidaat in staat om zichzelf eerlijk te beoordelen? Ook dit is informatie die je helaas zelden kunt aflezen uit een cv, maar wat wel heel belangrijk is om te weten voordat je iemand aanneemt.

Over de auteur

Dit blog is geschreven door CVster.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners