Gem. leestijd 3 min  2007x gelezen

5 opmerkelijke cijfers over het personeelstekort bij gemeentes

5 opmerkelijke cijfers over het personeelstekort bij gemeentes

Ook bij gemeentes is de schaarste goed te merken, blijkt uit de meest recente Personeelsmonitor. Deze 5 cijfers zouden in elk geval heel wat nieuwe colleges achter de oren moeten doen krabben.

De Personeelsmonitor Gemeenten van het A+O fonds biedt elk jaar weer een boeiend kijkje in een specifiek deel van de arbeidsmarkt, dat toch zo’n 2 procent van de totale beroepsbevolking behelst. Dit jaar valt op dat de krapte ook de bijna 400 gemeenten niet onberoerd laat. Met name jongeren zijn zeer gewenst, maar blijken lastig te bereiken. En áls ze al binnenkomen, gaan ze ook nog eens gemiddeld snel weg, zo blijkt. Wat viel ons verder zoal op in de recente monitor?

#1. Aantal vacatures in 2 jaar ruim verdubbeld

Waren er eind 2016 bij de onderzochte gemeenten nog iets meer dan 3.600 vacatures te noteren, een jaar later was dit al opgelopen tot 4.215, een groei van ruim 16 procent. En dan was 2016 al een jaar van flinke groei. In 2 jaar tijd is het aantal vacatures bij de gemeenten ruim verdubbeld.

gemeenten vacatures

#2. Steeds meer vacatures moeilijk vervulbaar

Met de groei van de vacatures neemt ook het aantal vacatures toe dat als ‘moeilijk vervulbaar’ te boek staat. Gold dit vorig jaar nog maar voor 6,5% van de vacatures, in de monitor van dit jaar is het gestegen tot 10,8%. En het ergst is het in de grote steden: bij de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners geldt maar liefst 16 procent van de vacatures als ‘moeilijk vervulbaar’. Vooral voor functies in de ICT, ruimtelijke ordening en voor bouwkundige en financiële functies blijkt goede kandidaten vinden lastig.

bij de grote gemeenten geldt maar liefst 16 procent van de vacatures als ‘moeilijk vervulbaar’

#3. De instroom stijgt flink

Het is bepaald niet zo dat het heel statisch is bij de gemeentes. Was in 2014 het instroompercentage nog maar 3,5%, in 2016 was dit al gestegen naar 7,6% en in 2017 was het zelfs 10,1%. Deze stijgende trend gold voor gemeenten van alle groottes. Dat betekent dus nóg meer druk op de wervende ambtenaren, want als in- én uitstroom toenemen – en dat gebeurt de laatste 4 jaar – dan is er voor hen dus nóg meer werk aan de winkel.

gemeenten 2 instroom

#4. Hoe komen we aan jongeren?

Het lastige voor gemeenten daarbij is dat het zo lastig is om goede jonge ambtenaren te vinden. Van de respondenten geeft 28% aan hiermee problemen te ondervinden. Bovendien stromen de gevonden jongeren ook vaak weer snel uit. Gemeenten zouden daarom meer moeten doen aan arbeidsmarktcommunicatie, aldus de Personeelsmonitor.

#5. En dan liggen hiring managers ook nog dwars

Voor een groot deel is het tekort aan jongeren overigens ook aan de gemeentes zelf te wijten, zo meldt de monitor. Zo zeggen veel respondenten dat leidinggevenden (te) veel waarde hechten aan werkervaring, waardoor jongeren minder kans maken. Een variant hierop is dat gemeenten aangeven dat er weinig mogelijkheid is om jongeren in te werken en dat men daarom liever voor oudere/ervaren medewerkers kiest.

veel leidinggevenden hechten (te) veel waarde aan werkervaring, zodat jongeren minder kans maken

Daarnaast nemen er veel aan dat een overheidscarrière toch niet interessant is voor jongeren en dat jongeren onvoldoende bekend zijn met de gemeente als werkgever. Ook zeggen er veel dat de manier van werven bij gemeentes niet aansluit bij hoe jongeren tegenwoordig werk zoeken. Bij de gemeentes zijn 12 van de 100 medewerkers onder de 35 jaar. Landelijk is dat drie keer zo hoog: daar zijn onder elke 100 werknemers 36 mensen van nog geen 35 te vinden.

gemeentes 4 belemmering werving jongeren

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners