5 redenen waarom de stage meer aandacht van de recruiter verdient

Werf& gastredacteur Op 24 juli 2018
Gem. leestijd 3 min 2188x gelezen
Deel dit artikel:
5 redenen waarom de stage meer aandacht van de recruiter verdient

De stage staat bij weinig recruiters bovenaan de prioriteitenlijst. En dat terwijl het zo’n belangrijk instroommiddel voor jong talent is! 5 redenen om stages meer aandacht te geven.

In de huidige krappe arbeidsmarkt vechten organisaties om de aandacht en gunst van jong talent. Het ultieme geheime wapen in die war for talent? Geweldige stages. Daarom: 5 redenen om de stage vandaag nog tot topprioriteit te benoemen.

#1. Een stage is duurzaam

Een sollicitatiegesprek duurt vaak nog geen uur, een stage altijd langer. Waar kun je jezelf een beter beeld vormen van een potentiële medewerker? Precies. Niet voor niets noem ik de stage ook wel “een sollicitatiegesprek van 20 weken”.

Niet voor niets noem ik de stage “een sollicitatiegesprek van 20 weken”

Een stage is een uitgelezen kans om een jong iemand binnen te halen en samen te ontdekken of jullie bij elkaar passen. Niet in een kamertje met een kopje koffie en een cv vol loze termen als ‘proactief’ en ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’. Of in een videopitch waarin de kandidaat enorm zijn best doet het beste beentje voor te zetten. Tijdens de stage zie je echt wat iemand kan en waar iemands ontwikkelkansen liggen. Andersom heeft de stagiair de kans om te kijken of jouw bedrijf bij hem of haar past. Zo kun je na de stage een weloverwogen keuze maken of je met elkaar doorgaat of niet.

#2. Een stage is goedkoop

Stagiairs zijn een spotgoedkoop wervingsmiddel. Dat is een beetje een gevaarlijke uitspraak, omdat ik wil voorkomen dat ik stagiairs wegzet als ‘goedkope handjes’. Dit zijn het niet! Een goede stage is een traject waarin de stagiair in staat is zich inhoudelijk te ontwikkelen binnen een organisatie. Maar een stagiair is wel een voordelige manier om kennis te maken met jong talent. Veel goedkoper in ieder geval dan een werknemer die je via een bureau werft, of via een dure reclamecampagne in allerlei media.

#3. Je loopt weinig risico

Toegegeven: een stagiair kán tegenvallen. We kennen allemaal wel verhalen van studenten die na twee weken toch niet in het team blijken te passen, of er de kantjes vanaf lopen en de hele dag zitten te whatsappen. Maar dat soort verhalen hoor je ook over nieuwe medewerkers.

Een ‘echte’ baan die niet past is veel vervelender dan een stage die niet aan de verwachtingen voldeed

Blijkt tijdens de stage dat jouw organisatie en de stagiair toch niet bij elkaar passen? Dan heb je iemand leren kennen die niet past bij jou zonder dat diegene direct vol op je begroting drukt. En de stagiair heeft een waardevolle leerervaring opgedaan waardoor hij of zij beter weet wat wél past. Een ‘echte’ baan die niet blijkt te passen is voor een starter op de arbeidsmarkt veel vervelender dan een stage die niet aan de verwachtingen voldeed.

#4. Je bent er op tijd bij

Ken je de term ‘groenpluk’? Dat duidt op het fenomeen dat organisaties jongeren in dienst nemen nog voordat de opleiding is afgerond. In de huidige arbeidsmarkt moet je als werkgever blijkbaar vroeg in beeld komen bij het talent.

Iemand die al 6 maanden bij jou rondliep weet precies hoe de vork in de steel zit. dat scheelt!

Stages zijn een geweldig instrument dat in principe hetzelfde mogelijk maakt, maar dan op een sympathieke manier. Met een stage laat je iemand al warmlopen voor jouw bedrijf, en kun je een talentpool opbouwen van mensen die je bedrijf al kennen en dus minder inwerktijd nodig zullen hebben. Iemand die 6 maanden bij jou heeft rondgelopen weet al precies hoe de vork in de steel zit. Wat een investering dat scheelt!

#5. Een stage krijgt veel waardering

Uit de Nationale Studenten Enquete 2017 en de BPV monitor (BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, oftewel: stage) blijkt dat studenten een stage hoog waarderen. In de NSE 2017 scoorde de stage zelfs het hoogst van alle studieonderdelen.

Via stages bouw je aan het imago dat ervoor zorgt dat studenten vanzelf bij je komen solliciteren

Als je ervoor kunt zorgen dat jouw organisatie volledig is ingericht op goede stages, dan is dat fantastisch nieuws voor jouw employer branding; je kweekt er ambassadeurs voor jouw organisatie. Dat is niet alleen prettig naar de studenten die elkaar onderling enthousiaste verhalen over jou zullen vertellen. Ook de onderwijsinstelling zal komende stagiairs dan actief op jouw bedrijf gaan wijzen. Zo bouw je aan dat geweldige imago dat ervoor zorgt dat studenten vanzelf bij jou komen solliciteren en onderwijsinstellingen die talent vanzelf jouw kant opsturen.

stage boekOver de auteur

Maarten Brand is eigenaar van Bureau Brand. Hij schreef het Grote Stageboek voor Werkgevers; het allereerste managementboek over stagebegeleiding. Het boek verschijnt in september bij uitgeverij Haystack.

Lees ook:

Beeld boven cc via DeviantArt

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners