Deze 5 soft skills zijn nu het meest in trek bij recruiters

Peter Boerman Op 30 januari 2018
Gem. leestijd 2 min 7893x gelezen
Deel dit artikel:
Deze 5 soft skills zijn nu het meest in trek bij recruiters

Naast de hard skills worden ook de soft skills steeds belangrijker in een sollicitatieproces. Wat zijn momenteel de 5 meest gewilde vaardigheden van een kandidaat?

Je opleiding, ervaring en certificaten; het speelt allemaal mee als je als kandidaat wilt uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Maar eenmaal daar aanbeland blijkt het toch vooral te gaan om iets heel anders: je soft skills, oftewel: hoe je overkomt en hoe je je gedraagt, van de manier waarop je samenwerkt tot hoe georganiseerd je bent.

De belangrijkste 5 soft skills opgesomd

In een recente studie van iCims, halverwege vorig jaar uitgevoerd onder zo’n 400 Amerikaanse recruiters, worden de belangrijkste eigenschappen opgesomd. Dat leidt tot het volgende lijstje:

#1. Probleemoplossend vermogen

Maar liefst 62% van de recruiters heeft deze vaardigheid bovenaan het verlanglijstje staan, hoe vaag deze term misschien ook is.

#2. Aanpassingsvermogen

Noem het agility, verandervermogen of adaptability: in wezen komt het op hetzelfde neer. In deze dynamische tijd zijn recruiters op zoek naar mensen die met verandering kunnen omgaan. Net iets minder dan de helft van de recruiters (49%) noemt dit als belangrijke vaardigheid.

#3. Time management

Goed met je tijd kunnen omgaan, je tijd zelf kunnen indelen en je werk gedaan krijgen: het is iets dat voor 48% van de ondervraagde recruiters een belangrijke eigenschap is.

#4. Organisatietalent

Met 39% van de recruiters die dit als wenselijke vaardigheid zien, komt organisatietalent op de vierde plaats. Het mooie hiervan is dat je deze vaardigheid als kandidaat al tijdens de sollicitatie kunt aantonen, door op tijd te komen, de naam van de interviewer te onthouden, en niet te vergeten hem of haar te bedanken voor het interview.

#5. Mondelinge vaardigheden

Met 38% van de recruiters die zegt dit belangrijk te vinden, scoren ‘mondelinge communicatieve vaardigheden’ verrassend laag in de lijst, maar nog wel behoorlijk boven schriftelijke vaardigheden (voor 17% van de recruiters belangrijk, nog achter samenwerkingsvermogen, met 31%).

In sommige functies zwaarder meegewogen

De studie vond dat in sommige vakken soft skills zwaarder meewegen dan in andere. Voor technische functies zijn ze bijvoorbeeld minder cruciaal dan bij functies in HR en sales en marketing of klantenservice, aldus het onderzoek. Voor IT-banen zegt 1 op de 5 recruiters dat soft skills belangrijker zijn dan de harde vaardigheden, bij R&D-banen zegt 24 procent dat. En voor entry level-functies blijken ook weer andere vaardigheden gewild dan voor managementfuncties

En welke persoonlijkheid is gewild?

Naast de soft skills zijn ook de gewenste persoonlijkheidskenmerken gevraagd. Dat leverde het volgende lijstje op:

  1. Ambitieus
  2. Zelfvertrouwen
  3. Vriendelijk
  4. Charismatisch
  5. Welbespraakt
  6. Enthousiast
  7. Vastberaden
  8. Easygoing
  9. Efficiënt
  10. Gefocust

Assessment van soft skills is in opkomst

Zo’n 2 op de 3 recruiters zegt te investeren in manieren om beter te kunnen selecteren op soft skills. Het staat bij hen zelfs in de top-3 van prioriteiten, en gemiddeld wordt het budget hiervoor met zo’n 15 procent verhoogd. Dat gaat dan bijvoorbeeld om online pre-employment assessments. Nu zegt nog zo’n 76 procent van de organisaties met meer dan 100 medewerkers zulke assessmenttools te gebruiken, verwacht wordt dat dit de komende paar jaar stijgt naar zeker 88 procent.

Lees ook:

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners