Dit zijn de grootste blunders die kandidaten maken in een sollicitatiegesprek

Peter Boerman Op 08 december 2016
Gem. leestijd 2 min 3644x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de grootste blunders die kandidaten maken in een sollicitatiegesprek

Weinig kennis van het bedrijf, een slechte voorbereiding, en gebrek aan enthousiasme. Dat zijn de grootste blunders die kandidaten maken tijdens een sollicitatiegesprek.

Ook te laat arriveren en gebrek aan oogcontact worden als flink minpunt genoemd, in een onderzoek van recruitmentbureau Robert Half onder 2.200 (Amerikaanse) cfo’s. ‘Weinig tot geen kennis van het bedrijf waar ze solliciteren’ is voor hen overigens veruit de grootste afknapper: maar liefst 27 procent noemt dit als de meest voorkomende blunder. Nog eens 22 procent klaagt over ‘gebrek aan voorbereiding om over vaardigheden en ervaring te praten’.

grootste blunders sollicitanten

In de brief gaat het vaak al mis

Het sollicitatiegesprek is overigens niet de enige plek waar kandidaten zich niet altijd van hun beste kant tonen. Ook in de gemiddelde sollicitatiebrief gaat veel mis, aldus de ondervraagde cfo’s. Zo ergeren ze zich het meest aan sollicitanten die niet eens de moeite hebben genomen om hun sollicitatie toe te spitsen op de functie. Een kwart van de ondervraagden noemt daarnaast slechte en grammatica en spelfouten als frequente (en te voorkomen) blunder.

accountemps blunders sollicitanten

Waar is de wow-factor?

Werkgevers zoeken ‘kandidaten die de ‘wow-factor’ hebben en die onmiddellijk hun waarde laten zien’, zegt Bill Driscoll van Accountemps, dochterbedrijf van Robert Half. ‘Als je dan als sollicitant een generiek CV stuurt, spelfouten maakt, of onvoorbereid op een gesprek komt, maakt dat natuurlijk geen goede indruk bij de vacaturehouder. Daarmee zeg je als sollicitant eigenlijk dat je weinig belangstelling hebt voor de baan. En in het geval van spelfouten laat je ook nog eens zien dat je weinig oog hebt voor detail.’

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners