6 tips voor een goedgekeurde modelovereenkomst

Peter Boerman Op 21 september 2016
Gem. leestijd 2 min 1833x gelezen
Deel dit artikel:
6 tips voor een goedgekeurde modelovereenkomst

Een modelovereenkomst goedgekeurd krijgen is niet makkelijk. Maar handig is het wel, als je met zzp’ers werkt. 6 tips om het toch voor elkaar te krijgen.

Modelovereenkomsten zijn een gevolg van de wet-DBA en zijn bedoeld om zzp’ers een betere juridische basis te geven bij het aannemen en uitvoeren van werk. Ze ‘ontzorgen’ werkgevers natuurlijk ook. Met de modelovereenkomst stellen beide partijen immers vast dat er geen sprake is van een vast dienstverband.

Meerdere bedrijven

Recruitmentorganisatie Hays is een van de bedrijven die inmiddels goedkeuring van de Belastingdienst heeft gekregen voor de door haar ontwikkelde modelovereenkomst. Meerdere bedrijven gebruiken inmiddels deze modelovereenkomsten bij de inzet van hun zzp’ers. Robert van Veggel, managing director van Hays Nederland en nauw betrokken bij de totstandkoming van de modelovereenkomst, geeft hieronder een zestal tips om de kans op goedkeuring van een modelovereenkomst te vergroten.

#1. Copy/paste waar mogelijk

“Het is geen toeval dat talloze bedrijven en zzp’ers ermee worstelen om de Wet-DBA goed in te vullen. Maar als je je modelovereenkomst goedgekeurd wil krijgen door de fiscus, raad ik je aan waar mogelijk de letterlijke teksten te gebruiken die de fiscus ook hanteert.

Ga dus niet zelf herschrijven, als dat inhoudelijk niks toevoegt. Zelfs geringe afwijkingen kunnen de kans op afwijzing onnodig vergroten. Overigens geldt speciaal voor intermediairs dat formuleringen letterlijk overnemen van de fiscus nadrukkelijk de schijn van de zogeheten ‘tussenkomstfictie‘ kan voorkomen.”

#2. Vermijd (te veel) algemeen geformuleerde bijlagen

“De fiscus ziet liever zo min mogelijk bijlagen bij een modelovereenkomst. Een bijlage waarin een onderwerp zoals geheimhouding of een gedragscode te algemeen en dwingend is geformuleerd, kan een dienstverband impliceren. Probeer niet alleen het aantal bijlagen te beperken, maar wees ook scherp op de formulering.”

#3. Voorkom het opzoeken van de grenzen

“Juist als je ervoor kiest om in de modelovereenkomst zoveel mogelijk door de fiscus opgestelde of goedgekeurde formuleringen over te nemen, kan er de neiging zijn op onderdelen voor aanvullingen of nuances te kiezen. Daar legt de fiscus een bijzonder scherpe focus op. Probeer dan ook te vermijden dat je in specifieke bepalingen de grenzen opzoekt, want het leidt direct tot een afkeuring.”

#4. Focus op omschrijving van gezag

“De wijze waarop in een modelovereenkomst de drie centrale onderdelen zijn omschreven van een arbeidsverhouding in dienstbetrekking – gezag, loon en het verrichten van persoonlijk arbeid –  bepaalt natuurlijk voor een groot deel of die de lat van de fiscus haalt.

De ervaring leert dat als je het onderdeel ‘gezag’ helder omschrijft, op een manier die nadrukkelijk laat zien dat er géén sprake is van een vast dienstverband, de fiscus soepeler omgaat met de omschrijving van de overige twee onderdelen.”

#5. Vraag om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

“Het vereiste van het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in een modelovereenkomst levert een duidelijk verschil op met een overeenkomst voor een dienstverband. Neem een dergelijke eis dan ook altijd op.”

#6. Wees geduldig

“Hoe goed van tevoren ook erover is nagedacht en hoe strak hij ook is opgesteld, onder de huidige omstandigheden is de kans klein dat de fiscus je modelovereenkomst in één keer goedkeurt. De Wet-DBA werd op 1 mei van dit jaar van kracht. Sinds die tijd zijn ruim 4.000 modelovereenkomsten ter beoordeling aan de Belastingdienst voorgelegd. Daarvan zijn er slechts enkele honderden goedgekeurd.

Ik kan met gepaste trots stellen dat onze modelovereenkomst er daar één van is. Toch moesten ook wij herhaaldelijk de gang naar de fiscus maken voordat we hier groen licht voor kregen . Laat je dus niet ontmoedigen door een afgekeurde overeenkomst. Gebruik de feedback liever om het opnieuw te proberen.”

Beeld via Pixabay

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners