Gem. leestijd 4 min  1689x gelezen

Dit zijn dé 6 trends voor 2019, volgens Kevin Wheeler

Dit zijn dé 6 trends voor 2019, volgens Kevin Wheeler

Kevin Wheeler, vermaard Amerikaans trendwatcher en recruitmentgoeroe, staat bekend om zijn vooruitblikken op het vak. Wat ziet hij voor 2019 gebeuren?

Een jaar van ‘aanpassing en herijking’, zo omschrijft Kevin Wheeler het aankomende jaar. ‘We zullen doorgaan op de weg van steeds weer nieuwe en spannende tools, maar zullen tegelijkertijd leren om processen en richtlijnen op te stellen om de technologie beter,  wijzer en effectiever te gaan gebruiken.’ Welke 6 trends heeft hij daarbij voor ogen?

Trend 1: Mensen temmen de technologie

2019 wordt volgens Wheeler het jaar dat mensen weer de controle nemen over de tools, software, apps en AI die de afgelopen jaren verschenen zijn. We zullen de beperkingen gaan zien van de technische mogelijkheden en de menselijke kwaliteit weer voorop gaan stellen, denkt hij. Technologie zal niet meer als vervanging van de mens(elijke recruiter) worden gezien, maar eerder als partner en assistent.

Wheeler voorziet dit jaar wel een groeiende behoefte aan chatbots

Wheeler voorziet daarom dit jaar bijvoorbeeld wel een groeiende behoefte aan chatbots. Die kunnen kandidaten de eerste benodigde informatie geven, en zelfs een basis-assessment doen. Ook tools die helpen bij onboarding, analytics en assessment zullen verder doorbreken, verwacht hij. En dat allemaal speciaal ontworpen voor een mobiele wereld, met eenvoudige interfaces en een extreem gebruiksgemak.

Trend 2: Mensen temmen de algoritmes

In aanvulling op de voorgaande trend voorziet Wheeler dat we dit jaar ook anders gaan kijken naar algoritmes — formules die een programma vertellen wanneer welke beslissing te nemen. Soms worden die algoritmes nu nog gezien als vorm van magie. Maar dat zijn ze niet, zegt Wheeler. Oók niet in recruitment, waar algoritmes soms al bepalen met welke kandidaat al dan niet verder te gaan.

Dit jaar leren we het advies van algoritmes mee te wegen, maar er niet volledig blind op te varen

Dit jaar zullen we de beperkingen en risico’s van algoritmes beter gaan inzien, voorspelt hij. Daardoor zullen we een ‘meer realistisch beeld’ krijgen van wat ze wel en wat ze niet kunnen. We zullen ontdekken dat algoritmes bevooroordeeld kunnen zijn. Net als mensen eigenlijk. Maar waar mensen de context kunnen meenemen, en emoties begrijpen, kunnen algoritmes alleen patronen volgen. Dat heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. ‘Dit jaar zullen de beste recruiters de uitkomst van algoritmes leren gebruiken zoals ze het advies van een gerespecteerde autoriteit zouden gebruiken. Ze zullen het advies leren mee te wegen, maar er niet volledig blind op varen en het juist aanvullen met menselijk inzicht.’

Trend 3: Meer creativiteit in de war for talent

Alleen maar harder naar kandidaten zoeken zal dit jaar het verschil niet maken, zegt Wheeler. ‘Dat is een zero-sum game.’

Wat is volgens hem dan wel belangrijk? ‘Focussen op interne mobiliteit, en op het herijken van de benodigde kwalificaties, zodat je meer realistische en betaalbare hires kunt doen.’ Het gaat er volgens hem niet zozeer om de eisen aan een nieuwe medewerker te verlágen, maar wel om ze te veránderen. Door bijvoorbeeld meer oog te hebben voor oudere medewerkers. Of door effectiever gebruik te maken van de flexschil.

‘Ons traditionele beeld is nog steeds dat van de fulltime medewerker, die voor altijd aan je organisatie verbonden wil blijven. Maar het is nuttiger om je organisatie te beschouwen als een ecosysteem met zzp’ers, freelancers, parttimers en fulltimers, gecombineerd met klanten, service providers, en mensen die op afstand aan je organisatie bijdragen.’

Trend 4: De rechten van kandidaten komen centraal te staan

Een andere belangrijke trend, aldus Kevin Wheeler, is het samenspel van ethiek, privacy en rechten van de kandidaat. Mede door de schaarste hebben kandidaten het steeds meer voor het zeggen in een sollicitatieproces. Hoe gaan we daarmee om? En welke (online) data van de kandidaat mogen we wel en welke niet vastleggen en gebruiken?

De impact van de GDPR wordt steeds helderder. dit heeft zeker invloed op de algoritmes die we gebruiken

De impact van de GDPR wordt steeds duidelijker, en dit zal zeker zijn invloed hebben op de algoritmes die we gebruiken om onze selectiebeslissingen op te baseren. En daar komt bij dat de aandacht voor de candidate experience ook steeds meer flexibiliteit van de werkgever verlangt. Zoals: écht in overleg met de kandidaat een afspraak voor een sollicitatiegesprek maken. Eventueel zelfs in het weekend of in de avonduren. En niet doodleuk zelf een dwingende tijd doorgeven.

Trend 5: Blockchain zorgt voor databeveiliging

De grote doorbraak van blockchain laat nog op zich wachten. Maar de technologie zal in recruitment wel steeds meer zijn nut bewijzen, denkt Wheeler. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de opslag van persoonlijke data van kandidaten in een blockchain. Kandidaten kunnen recruiters dan voor een bepaalde periode toegang geven tot hun eigen gegevens. Daarmee zijn vervolgens snellere verificatie van cv’s en referentiechecks mogelijk. Een aantal start-ups was hier vorig jaar al mee bezig, dit jaar verwacht Wheeler er meer.

Trend 6: De flexschil wordt almaar complexer

Kevin Wheeler heeft het in zijn vooruitblik vooral over Amerika, maar voor Nederland kan hij voor de zesde trend moeiteloos hetzelfde verhaal afsteken: het inschakelen van zogeheten ‘contingent workers’ wordt ook hier namelijk steeds complexer. Er komen steeds meer vormen van flexwerk, steeds meer platformen, en dat gecombineerd met steeds complexere – of juist: onduidelijke – regelgeving.

‘het zou kunnen dat politiek het tij keert, nu steeds meer mensen eraan gewend raken flexibel te werken’

Maar de flexibele workforce wordt voor organisaties aan de andere kant steeds belangrijker, constateert Wheeler. Het is de enige manier om tijdig de benodigde skills aan te trekken, zegt hij. ‘De juridische druk is nog steeds gericht op full-time employment, maar het is ook mogelijk dat politiek gezien het tij keert, nu steeds meer mensen eraan gewend raken om op meer flexibele basis te werken.’

kevin wheeler vooruitblikKom naar Kevin Wheeler tijdens Werf& Live

Kevin Wheeler is een wereldwijd bekend spreker, futurist en auteur op het gebied van talentmanagement en recruitment. Op donderdag 16 mei is hij weer in Nederland, als hij acte de présence geeft op de nieuwe editie van Werf& Live, hét evenement over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Wie zich vóór 1 februari aanmeldt, kan nog een zéér aantrekkelijke korting tegemoet zien.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners