Meeste vrouwen niet tevreden over work-life balance

Redactie Op 10 augustus 2009
Gem. leestijd 2 min 3115x gelezen
Deel dit artikel:

52% van de werkende vrouwen is niet tevreden over hun work-life balance. Dit blijkt uit het online onderzoek Femme Vitaal van organisatieontwikkelaar Cintea. Het onderzoek werd afgenomen via sociale netwerken Twitter, Hyves en LinkedIn. Er namen 532 vrouwen aan deel in de leeftijd tussen de 20 en de 65 jaar.

Opvallend zijn de resultaten in de categorie vrouwen met kinderen. Moeders met 4 kinderen zijn met 64,7% veruit het meest positief over de work-life balance. Vrouwen met 2 kinderen zijn met 43,4% het minst positief. Getrouwde vrouwen blijken met 55,3% stukken positiever dan samenwonende, gescheiden of alleenstaande vrouwen. Met betrekking tot leeftijd blijken vrouwen in de categorieën 20-25 en 55-65 jaar met ongeveer 60% tevredenheid aanzienlijk positiever dan vrouwen in andere leeftijdscategorieën.

Verschillende rollen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat naarmate vrouwen meer kinderen hebben, zij de verschillende rollen die ze in hun leven vervullen als minder bevredigend ervaren. Vrouwen tussen de 20 en de 25 en fulltime werkende vrouwen ervaren hun verschillende rollen aanzienlijk meer bevredigend dan vrouwen in de andere leeftijdscategorieën en parttime werkende vrouwen.

Kwaliteiten en controle

Met 62% zijn fulltime werkende vrouwen een stuk positiever over het tot recht komen van hun kwaliteiten in hun werk dan parttime werkende vrouwen (45%). Ook zelfstandig ondernemers zijn positief over het tot recht komen van hun kwaliteiten (59,7%), evenals vrouwen met een HBO opleiding of hoger (gemiddeld 56,5%). Vrouwen in de leeftijd tussen de 20 en 35 jaar zijn het minst positief: gemiddeld 59,5% was niet tevreden over het tot recht komen van hun kwaliteiten. Over het algemeen vindt iets meer dan de helft (52%) van de ondervraagde vrouwen dat hun kwaliteiten in hun werk tot hun recht komt.

Buiten dat fulltime werkende vrouwen hun kwaliteiten beter tot hun recht vinden komen ervaren deze met 60,5% ook aanzienlijk meer controle over hun leven dan parttime werkende vrouwen (45,8%). Ook hoogopgeleide vrouwen (58,8%), vrouwen zonder kinderen (65,2%) en vrouwen die zowel in loondienst werkten als zelfstandig ondernemer zijn (61,9%) ervaren veel controle over hun leven.

Het volledige Femme Vitaal onderzoek kan je hier downloaden in pdf formaat

Bronnen:

Onderzoek Femme Vitaal

www.cintea.nl

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners