65% WW'ers vindt binnen een jaar alweer nieuwe baan

Peter Boerman Op 18 oktober 2016 Gem. leestijd 2 min443x gelezen
Deel dit artikel:
65% WW'ers vindt binnen een jaar alweer nieuwe baan

Twee op de drie mensen die in 2014 de WW instroomden, was een jaar later alweer aan de slag.

Van de mensen die in 2012 werkloos werden, had een jaar later nog maar 60 procent nieuw werk gevonden, blijkt uit een rapportage van het UWV. Tussen sectoren blijken echter grote verschillen te bestaan. Werklozen uit de bouw, landbouw en uitzendkrachten komen het vaakst snel weer aan het werk; mensen die worden ontslagen bij bijvoorbeeld de banken en de overheden vinden moeilijker werk. Van de financials is slechts 38 procent binnen een jaar terug; van de (ex-)ambtenaren zo’n 46 procent.

uwv ww'ers ww uitkeringen aan de slag

Werklozen gaan niet terug naar de banken

Uit het UWV-onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de werklozen werk vindt in een andere sector dan ze eerst actief waren. Werklozen in seizoensgevoelige sectoren, zoals de bouw en de landbouw, keren relatief vaak terug naar de oude sector. Mensen die bij een bank de deur gewezen werd, komen in die sector eigenlijk zelden meer terug. Maar liefst 85 gaat naar een andere sector, en dan vooral in de zakelijke dienstverlening.

Na de WW blijft 60 procent langer dan een jaar

Het UWV heeft ook gekeken in hoeverre werknemers duurzaam aan het werk blijven na de WW-uitkering. Van de werkhervatters blijft 60 procent na de WW minimaal 1 jaar onafgebroken aan het werk, in dezelfde baan of in opeenvolgende banen. Dit percentage is het hoogst in het openbaar bestuur, in delen van de zorg en in de financiële dienstverlening. In de bouw en landbouw gaan mensen – vanwege het seizoen – veel vaker voor kortere duur aan de slag.

Ouderen met vaste baan komen moeilijkst terug

Wie komen het moeilijkst aan de slag nadat ze in de WW gekomen zijn? Niet heel verwonderlijk: mensen die uit een vast contract komen, en 50-plussers (wat overigens vrijwel dezelfde groep is). Van de 50-plussers met een WW-uitkering vindt 42 procent binnen een jaar weer een nieuwe baan. In de leeftijdsgroep 35 tot 45 jaar ligt dit percentage op 63 procent en voor jongeren tot 25 jaar zelfs op 87 procent.

Beeld boven

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Managing Director bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Bullhorn
Cammio
Carerix
Compagnon
EN HR solutions
HROffice
Indeed
Intelligence Group
Jobrapido
Macknificent
Maximum
Nr29
Recruiters United
RecruitNow
Saba Lumesse
Steam
Talmark
Vakmedianet

Lees elke dinsdag en donderdag de gratis Werf& Nieuwsbrief. Mis niets van wat gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.

  • Ik kan me op ieder moment weer afmelden en mijn gegevens worden niet verstrekt aan derden.