7 bedrijven die door personeelstekort de deuren (dreigen te) moeten sluiten

Peter Boerman Op 30 januari 2019
Gem. leestijd 4 min 2944x gelezen
Deel dit artikel:
7 bedrijven die door personeelstekort de deuren (dreigen te) moeten sluiten

Personeelstekorten zijn inmiddels aan de orde van de dag. Soms zó erg, dat bedrijven of instellingen er de deuren voor moeten sluiten. Zeven recente voorbeelden.

Tja, als je de mensen echt niet meer kunt vinden, wat kun je dan anders dan de deuren dichtdoen? En het komt echt in allerlei branches en in allerlei regio’s in Nederland voor. Deze bedrijven of organisaties is het al overkomen, of dreigt het binnenkort te gebeuren:

#1. De Sterrenwacht Dordrecht heeft nog tot 1 april…

Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht kampt met een nijpend personeelstekort, meldde RTV Rijnmond begin dit jaar. Als er niet binnen drie maanden tenminste één nieuwe beheerder is, dreigt zelfs sluiting, in elk geval door de week. “Dat zou toch doodzonde zijn”, zegt oud-beheerder Frans van der Graaf, die tijdelijk de honneurs waarneemt, maar eigenlijk met zijn vriendin een BnB in Drenthe leidt. Een ‘topjob’ noemt Van der Graaf de beheerdersfunctie, maar blijkbaar lukt het dus niet iemand er nog warm voor te krijgen.

#2. De sluis bij Delden ging niet open…

In augustus 2018 is de sluis bij Delden in het Twentekanaal een weekend dichtgegaan wegens personeelstekorten bij Rijkswaterstaat. En dat terwijl het er net extra druk was, vanwege een lage waterstand. ‘Een uitzonderlijke situatie’, noemde een woordvoerster het destijds. ‘En het is volstrekt duidelijk dat schippers hier niet blij mee zijn. Maar het kan even niet anders.’

#3. Operatiekamers van het Gelre Ziekenhuis sloten…

Patiënten van Gelre ziekenhuizen met locaties in Apeldoorn en Zutphen konden in oktober vorig jaar in de krant lezen dat ze rekening moesten gaan houden met operaties die niet doorgaan en langere wachtlijsten. Reden is een tekort een medisch personeel, waardoor het ziekenhuis operatiekamers moet sluiten.

ook bij de recente sluiting van het Haagse Bronovo-ziekenhuis zou de krapte een grote rol spelen

Het is overigens zeker niet de enige instelling die de deuren (tijdelijk) moet sluiten vanwege de schaarste. In juli kwam bijvoorbeeld ook het UMCG in het nieuws met vier OK’s die wegens personeelstekort dicht moesten. En ook bij de recente sluiting van het Haagse Bronovo-ziekenhuis zou de krapte een grote rol spelen.

#4. De brasserie blijft dicht…

Ook in de horeca is het personeelstekort alom voelbaar. Zo sloot op 31 december 2018 nog Brasserie Beems op het Rokin in Amsterdam na 33 jaar de deuren. ‘Het wordt steeds moeilijker om personeel te krijgen’, aldus eigenaresse Maria Elout-Beems tegen Misset Horeca. ‘We doen altijd zaken met hetzelfde uitzendbureau, maar zelfs dit bureau had moeite met het vullen van het rooster.’ En dus restte haar niets anders dan de deuren voorgoed te sluiten.

brasserie beems sluit de deuren

Beems was overigens niet de eerste horecazaak die sluit vanwege het personeelstekort (en waarschijnlijk ook niet de laatste). Zo sloot in de zomer van 2018 het Zeeuwse Vierbannen al de deuren vanwege gebrek aan personeel. En ook restaurant De Goese Kade stopte al eerder vanwege grote gaten in het team. En wie weet wie er allemaal nog volgen…

#5. Busje komt zo…

In juli vorig jaar kwamen de eerste berichten naar buiten van openbaarvervoerbedrijven die zó erg kampen met personeelstekorten, dat hen niets anders rest dan buslijnen gewoon minder te laten rijden. Het was lijn 3 in Utrecht van U-OV die de twijfelachtige eer van de primeur had. Later kwamen onder meer Syntus, in de provincie Utrecht, en Arriva in West-Brabant het voorbeeld. En het probleem lijkt de komende jaren in deze sector alleen maar groter te worden. Dus of de bus nog komt? Het zal straks steeds meer ervan afhangen of er nog wel een chauffeur te vinden is.

#6. Zelfs de fietsenstalling doet niet meer open…

Dat personeelstekorten werkelijk élke sector kunnen treffen, is te zien in Haarlem Schalkwijk. Daar had CK Rijwielhandel net een fietsenstalling in een parkeergarage bij het winkelcentrum overgenomen, maar omdat ze er geen mensen voor konden vinden, is hij nu al maanden gesloten. Ook de ’Fiets 2 Go’ houdt de deuren dicht. Ondernemer Cafer Kacmaz had de fietsenstalling overgenomen, toen werkplaatshouder Harry Böhm overleed. Maar hij kon zelf niet gemist worden in zijn eigen fietsenzaak aan de Floris van Adrichemlaan, en vond niemand om de zaak in Schalkwijk draaiende te houden. En dus moeten fietsers aldaar hun rijwiel nu weer – onbewaakt – buiten stallen.

#7. En ook de oliebol komt niet ongeschonden uit de krapte

In 2012 was bakkerij Olink nog de trotse winnaar van de AD-oliebollentest. En ook andere jaren scoorde de bakker altijd goed, zodat er zich op Oudjaarsdag lange rijen voor de winkels in Maarssen en Breukelen vormden. Maar eind vorig jaar werd de warme bakker toch failliet verklaard.

Als je een winkeldame zoekt en je vraagt of ze op zaterdag kunnen werken, dan zeggen ze gewoon: nee.

De reden, aldus Inge Olink tegen RTV Utrecht: het personeelstekort. Winkelpersoneel is moeilijk te vinden en bakkers worden weggekocht. “Mensen willen gewoon niet meer werken. Als je een winkeldame zoekt voor 25 uur in de week en je vraagt of ze op zaterdag kunnen werken, dan zeggen ze gewoon: nee. Nou, vind dan maar eens iemand.”

‘Vind dan maar eens iemand’

Een boodschap die dus steeds luider klinkt: ‘Vind dan maar eens iemand’. En een boodschap die nog maar eens onderstreept hoe groot het belang van goede werving en selectie is. Soms is het letterlijk het verschil tussen de deuren open houden of de deuren moeten sluiten…

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners