Gem. leestijd 3 min  1959x gelezen

7 smoesjes tégen videorecruitment (en waarom je er toch aan moet)

7 smoesjes tégen videorecruitment (en waarom je er toch aan moet)

Nog niet iedereen is overtuigd van het nut van video in het recruitmentproces. In dit artikel 7 veelvoorkomende argumenten ontkracht.

Er wordt al jaren gesproken over hoe handig en nuttig video in het recruitmentproces kan zijn. In de praktijk gaat de voortgang echter vaak nog langzaam. Hoe komt dat toch? En is die huiver terecht? We bekijken 7 veelvoorkomende ‘smoesjes’.

#1. ‘Wij willen iemand niet alleen beoordelen op uiterlijk’

Als mens beoordelen we een ander binnen 30 seconden op een eerste indruk. Maar dit oordeel telt (onbewust) altijd sterk mee in een sollicitatieproces, of het nou tijdens een kennismakingsgesprek is of in een video. Een video op zich maakt het selecteren op uiterlijk natuurlijk niet sterker of erger.

#2. ‘Ik wil er niet nóg een systeem bij!’

Je kunt video(tools) volledig integreren of koppelen in je huidige recruitmentsoftware en je website, op een zodanige manier dat jij én de kandidaat geen extra software hoeven te downloaden, in te loggen of te gebruiken. Vanuit je vertrouwde recruitmentomgeving kun je video gebruiken daar waar het voor jou de meeste toegevoegde waarde heeft, zonder extra systemen aan te schaffen.

#3. ‘Het kost ons te veel tijd om al die video’s te bekijken’

Een recruiter besteedt gemiddeld 6 seconden aan een cv en motivatiebrief. En het is waar: de meeste video’s duren aanmerkelijk langer. Maar denk je eens in wat je ermee kunt besparen aan onnodige kennismakingsgesprekken. Heb je er al eens aan gedacht om de kandidaat zichzelf te laten voorstellen in enkele tientallen seconden in plaats in binnen enkele minuten? Of beter nog: in enkele tientallen seconden versus een onnodig gesprek van ongeveer 2.700 seconden (45 minuten)?

#4. ‘Video is niet relevant voor onze vacatures’

Een eerste indruk is van belang voor alle openstaande posities. Het gaat immers niet per se om de beste pitch, maar vooral om wie de beste kandidaat voor de functie is. De vraag of de kandidaat aansluit bij de cultuur en uitstraling van het team is minstens zo belangrijk als zijn of haar vaardigheden en ervaring. En video kan prima helpen om die vraag te beantwoorden.

#5. ‘Wij hechten veel waarde aan persoonlijke interactie’

Video hoeft het gesprek ook helemaal niet te vervangen, het is aanvullend. Video is bovendien een middel, geen doel op zich. Je moet video kunnen inzetten, op die plek waar het voor jou als recruiter de meeste toegevoegde waarde heeft. Je kunt een video-introductie bijvoorbeeld ook gebruiken om de interne of externe voordracht van een kandidaat te versterken.

#6. ‘Wij gebruiken al Skype’

Skype is in sommige gevallen een onmisbare tool. Maar een Skype-sessie is in feite niets anders dan een kennismakingsgesprek of telefoontje met beeld erbij. Video kan echter op veel meer plekken waarde toevoegen in het selectieproces. Denk aan een kandidaat die zichzelf introduceert, een profielverrijking in een talentenpool of een versterking van de voordracht aan een lijnmanager/opdrachtgever. En video is natuurlijk ook een mooie manier om jezelf als werkgever te profileren naar de kandidaat.

#7. ‘Onze doelgroep zal hier geen gebruik van maken’

Video gebruiken betekent voor elke doelgroep een zekere drempel, maar kan net zo goed voor elke doelgroep interessant zijn. Het ligt er maar net aan hoe je het uitlegt aan de kandidaat. Een salespersoon zal voldoende hebben aan de boodschap: ‘Neem hier je elevator pitch op’, bij een IT’er kun je misschien beter vragen om een video-introductie. Laat de kandidaat iets vertellen over hoe hij of zij als persoon is. Je kunt ook een meer vakinhoudelijke insteek kiezen, door bijvoorbeeld een case voor te leggen waarbij hij/zij een specifieke vraag over zijn vakgebied moet beantwoorden.

flipbase2

Conclusie

Kortom: video is overal. Dus waarom zou je het niet ook in je recruitment gebruiken? Het is geen wondermiddel, maar heeft te veel toegevoegde waarde om het zomaar terzijde te schuiven.

Dit artikel is geschreven door Bram Tierie, co-founder/directeur bij Flipbase.com

Zelf ook leren hoe je video kunt inzetten in je arbeidsmarktcommunicatie?

Of bekijk eerst de video:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners