7x de mist in met kandidaten spreken

Als het gaat om het spreken van kandidaten kun je de plank flink misslaan. Maar wees niet bang. Dorien Waasdorp vertelt hier een paar valkuilen, die voorkomen dat je ooit weer de mist ingaat.

Redactie Op 22 juli 2019
Gem. leestijd 2 min 847x gelezen
Deel dit artikel:
7x de mist in met kandidaten spreken

Er kan veel misgaan bij een sollicitatiegesprek. Denk: te warme koffie aanbieden. Of nog erger: vieze. Een receptioniste die de kandidaat niet verwelkomt of aankijkt. En wat dacht je van te veel trappen lopen, waardoor de sollicitant moet hijgen (en jijzelf wellicht ook?). Zo delen we nog 7 andere dingen waarop je moet letten als het gaat om kandidaten spreken:

1. Te veel sollicitatiegesprekken op een dag plannen

Als je veel sollicitatiegesprekken op een dag voert en ook te weinig noteert, weet je op het einde niet meer precies wie nou wat zei. Houd het daarom in control en plan maximaal 4 gesprekken in op een dag. Noteer na het gesprek meteen je bevindingen.

2. De kandidaat het voordeel van de twijfel geven

Je wil o zo graag de functie vervullen, maar diep in je hart weet je dat deze kandidaat het toch niet is. Kom niet in de verleiding om de baan toch te geven of de hiring manager te overtuigen. Daar krijg je sowieso spijt van en het kost uiteindelijk alleen maar meer tijd.

Overtuig de hiring manager niet van een kandidaat van wie je niet zeker bent

3. Te veel enthousiasme bij een rustige kandidaat

Niet iedereen is extravert, dus probeer je enthousiasme in toom te houden bij kandidaten die liever eerst de kat uit de boom kijken. Dit kan ze namelijk afschrikken en dat is onnodig.

4. Een algemene uitnodiging sturen

Personaliseren is key. Door een algemene uitnodiging voelt een kandidaat zich niet speciaal en is de kans groot dat hij naar een ander overstapt. Dit doe je ook overigens met een afwijzing; deze moet je ook personaliseren.

5. Cv’s door elkaar halen

Let op welke cv je erbij pakt! Zo is het wel eens gebeurd (ja, echt waar) dat iemand 2 gesprekken achter elkaar had, de cv’s printte en pagina 1 van het ene cv combineerde met pagina 2 van het andere cv. Voorbereiding en focus is dus belangrijk.

De eerste indruk beklijft

6. Roddelende collega’s bij de receptie

De eerste indruk beklijft. Houd het gezellig en laat roddelende collega’s niet in de buurt van je kandidaat komen.

7. Een vergaderruimte die voor het gesprek al in gebruik was

Je komt met je sollicitant de spreekkamer binnen en je merkt direct dat er net een heftige vergadering heeft plaatsgevonden, de kopjes staan nog op tafel, maar nog erger: een zweetlucht. Check dus vooraf je kamer en zet even een raam open als dat mogelijk is…

Meer weten?

Volg dan de Leergang Recruitment van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie vanaf 7 oktober 2019. In deze praktische recruitmentopleiding leer je alles om kandidaten te vinden en in beweging te brengen uitgaande van je eigen recruitmentkracht. Dorien Waasdorp, auteur van dit artikel, is een van de docenten. Schrijf je uiterlijk 29 juli in en ontvang een vrijkaart voor het Werf& Selectie Jaarcongres op 15 oktober 2019. Meer informatie vind je hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners