Deze 8 beroepen kunnen vol vertrouwen naar de toekomst kijken

Peter Boerman Op 19 december 2017
Gem. leestijd 4 min 16986x gelezen
Deel dit artikel:
Deze 8 beroepen kunnen vol vertrouwen naar de toekomst kijken

Velen vrezen voor grootschalige automatisering van de arbeidsmarkt. Maar deze 8 beroepen kunnen naar verwachting de ergste stormen doorstaan.

Voorspellen is altijd lastig, vooral als het de toekomst betreft, luidt een bekend gezegde. Toch wagen velen zich eraan. Zoals het ROA bijvoorbeeld recent weer deed, met hun doorkijkje naar de arbeidsmarkt van morgen. Nou ja, vooruit: 2022.

Aanvullen of niet vervangbaar

Vacaturesite Indeed kijkt nog iets verder vooruit, en noemt 8 banen die ook op de iets langere termijn toekomstbestendig zijn. Volgens hun data blijken dat vooral banen te zijn met werkzaamheden die machinewerk aanvullen, of werkzaamheden die grotendeels afhankelijk zijn van menselijke vaardigheden en dus niet kunnen worden vervangen door een computer. Deze 8 zijn het:

#1. Cybersecurity-expert

Werkgevers zijn naarstig op zoek naar het juiste personeel om hun bedrijf digitaal te beschermen. In Nederland alleen al brengt de cybersecuritybranche momenteel 7,2 miljard euro in het laatje en zijn er 61.600 mensen werkzaam in dit domein. Dit komt onder meer doordat zich in Amsterdam een belangrijk internetknooppunt bevindt. Daarnaast zit in Den Haag Europa’s belangrijkste veiligheidscluster: The Hague Security Delta (HSD).

Het aantal cybersecurity-vacatures nam in 2 jaar toe met 412,5 procent

Nederland moet veel moeite doen om cyberaanvallen te weren. Inmiddels stijgt het aantal vacatures in deze branche dan ook snel: de afgelopen 12 maanden nam het aantal cybersecurity-vacatures toe met 86,4 procent. Kijken we 24 maanden terug, dan is dit stijgingspercentage zelfs 412,5 (!) procent. En de groei is er voorlopig ook nog niet uit, zo wordt verwacht.

#2. Datawetenschapper

Nu we steeds meer informatie verzamelen, opslaan en analyseren, neemt ook de vraag naar datawetenschappers of data scientists hard toe. Werkzoekenden lijken al op de hoogte van deze trend: het aantal keer dat er naar een baan in de datawetenschappen wordt gezocht, steeg bij Indeed de laatste 12 maanden met 86,18 procent.

#3. Gezondheidszorgprofessionals

Medische vooruitgang, betere diëten, betere leefomstandigheden en dito gezondheidszorg hebben geleid tot een hogere levensverwachting. De zorgsector blijft groeien, wat ook betekent dat ouder worden een uitdaging wordt. Volgens het CBS stijgt het aantal mensen dat ouder is dan 65 nog van 3,1 miljoen nu naar 4,8 miljoen in 2040.

Van de vacatures voor ‘verzorgende ig niveau 3’ wordt zelfs 68,9 procent moeilijk vervuld

Uit Indeed-data blijkt dat 46,7 procent van de vacatures in de verpleging nog steeds moeilijk vervuld wordt. Van de vacatures voor ‘verzorgende ig niveau 3’ wordt zelfs 68,9 procent moeilijk vervuld (wat inhoudt dat ruim 2/3 van de vacatures na 2 maanden nog openstaat). Dit soort banen hangt sterk af van mensen en wordt voorlopig niet geautomatiseerd. Zulke banen vergen sterke sociale en communicatieve vaardigheden, toewijding en geduld – eigenschappen die machines niet zomaar kunnen vervangen.

#4. De creatieve sector

Machines kunnen veel, maar nieuwe en verrassende ideeën bedenken? Dat kunnen ze (nog) niet (of nauwelijks). Creatieve beroepen die zich richten op een complexe combinatie van ideeën, woorden en beelden met gedeelde culturele en sociale waarden, hoeven dus niet meteen te vrezen om te worden overgenomen door machines.

Sociale intelligentie en kennis van nieuwe media zijn ook in de toekomst gewilde vaardigheden

Sociale intelligentie en kennis van nieuwe media zijn ook in de toekomst gewilde skills. Digitale marketing blijft waarschijnlijk nog wel even groeien, met name in markten waarin dit nog onderontwikkeld is, aldus Indeed.

#5. Bezorging/Logistiek management

Opkomende technologieën, zoals het Internet of Things, bepalen de toekomst van de logistieke sector. Maar hoe dat ook uitpakt; er blijft altijd personeel nodig voor inzicht in en het beheer van de complexe, wereldwijde processen voor de logistieke keten.

57 procent van de vacatures voor senior logistiek professionals staat ruim 60 dagen open

Er is steeds meer vraag naar senior logistiek professionals die de technologie begrijpen, en dat weten te combineren met logistieke procedures om processen te optimaliseren. Volgens Indeed-data staat 57 procent van de vacatures voor senior logistiek professionals meer dan 60 dagen open.

#6. Human resources

Talent wordt steeds waardevoller. Bedrijven strijden internationaal om de beste kandidaten. Een datagedreven HR-strategie bepaalt al grotendeels het succes van een bedrijf en in de toekomst speelt dit een nog grotere rol. Kandidaatselectie en -recruitment worden nog meer gedreven door data, verwacht Indeed; automatische screening op basis van machine learning en analytics wordt steeds populairder.

Kandidaatselectie en -recruitment worden nog meer datagedreven

HR-professionals hebben de grootste kans van slagen als ze soft skills en emotionele intelligentie combineren met software en analytics. Twee nieuwe HR-banen staan daarom meteen op de eerste en tweede plek in de top-10: de Human Resources Administrator en Human Resources Officer. Ook de Recruitment Manager-functie laat sterke groei zien.

#7. Gig-worker

Gig-workers zijn mensen die zelfstandig werken en vaak slechts kortstondig in dienst zijn bij een bepaald bedrijf. Hoewel de inzet van dit soort personeel wereldwijd discussie oproept, merkt Indeed dat in de afgelopen 12 maanden steeds meer gebruikers zoeken naar flexibel en parttime werk. En deze trend zet nog wel even door, verwacht de carrièresite, vooral ook omdat het met name jongeren zijn die in deze platformeconomie actief zijn.

#8. Kok

Waar allerlei nieuwe beroepen opkomen, blijven ook sommige klassieke beroepen nog best een mooie toekomst voor zich te hebben. Mensen blijven het bijvoorbeeld fijn vinden om uit eten te gaan en zich te laten verrassen door een kok in plaats van zelf te moeten koken.

Koks combineren creatieve intelligentie en complexe handelingen op een manier die machines moeilijk kunnen nabootsen

Koks combineren creatieve intelligentie en complexe handelingen op een manier die voor machines erg moeilijk is na te bootsen. Van de vacatures in deze branche is 34 procent moeilijk te vullen. De top-3: souschef (41,3%), commis de cuisine (de aankomend kok, 29,5%), en chef de partie (26,7%). Wie kan koken, met andere woorden, heeft nog een mooie toekomst voor zich.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners