Dit zijn de 8 meest gewilde soft skills van dit moment

Peter Boerman Op 25 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 41435x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de 8 meest gewilde soft skills van dit moment

Zachte vaardigheden zijn lastig te vinden bij Nederlands talent. Vooral een gevoel van ‘ownership‘ is erg gewild, blijkt uit recent onderzoek.

Naast dit eigenaarschap zijn ook ‘strategisch denken’ en ‘oplossingsgerichtheid’ vaardigheden die hoog op het wensenlijstje staan van de Nederlandse recruiter, aldus LinkedIn, dat het onderzoek wereldwijd uitvoerde in het kader van de ‘Week van het Leren’, die deze week gehouden wordt.

Recruitment is #5 in de lijst van gewilde hard skills

Als het gaat om de zogenoemde ‘hard skills’, dan zoeken Nederlandse werkgevers het meest naar technische vaardigheden. Ook ‘recruiting’ staat echter opvallend hoog genoteerd, met een vijfde positie. Om tot die conclusie te komen heeft LinkedIn van 1 januari tot 1 september de activiteiten van Nederlandse recruiters geanalyseerd. De top-10 ziet er als volgt uit:

 1. Statistical Analysis and Data Mining
 2. SEO/SEM Marketing
 3. Java Development
 4. Data Engineering and Data Warehousing
 5. Recruiting
 6. Software Modeling and Process Design
 7. Mobile Development
 8. Network and Information Security
 9. Software QA and User Testing
 10. Middleware and Integration Software

De positie van ‘recruiting’ in Nederland is des te meer opvallend, omdat in de internationale lijst de top-10 juist helemaal bestaat uit echt technische vaardigheden. En zelfs in buurland België komt ‘recruiting’ niet in de top-10 voor…

2 op de 3 heeft moeite om juiste soft skills te vinden

Als het gaat om de ‘zachte vaardigheden’ zegt maar liefst 67% van de Nederlandse HR-managers moeite te hebben om talent met de juiste soft skills te vinden. Driekwart (74%) van hen geeft aan dat het gebrek aan zulke sociale vaardigheden in een team de productiviteit van het bedrijf beperkt. Deze 8 soft skills zijn het meest gewild, volgens de Nederlandse HR-managers in het LinkedIn-onderzoek:

 1. Ownership
 2. Strategisch denken
 3. Oplossingsgerichtheid
 4. Doorzettingsvermogen
 5. Communicatieve vaardigheden
 6. Nieuwsgierigheid
 7. Doelgerichtheid
 8. Teamwork

‘Met name IT’ers missen sociale vaardigheden’

anoek-eckhardt“De enorme vraag naar technische competenties neemt voorlopig niet af”, aldus Anoek Eckhardt (LinkedIn). “Toch worden ook soft skills zoals communicatieve vaardigheden en teamwork steeds belangrijker voor werkgevers. Deze zachte vaardigheden zijn met name in IT-functies moeilijker te vinden.”

Lees ook:

Foto boven

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners