Aantal ICT-vacatures stijgt met 20 procent

Peter Boerman Op 16 februari 2014
Gem. leestijd 2 min 3567x gelezen
Deel dit artikel:
Aantal ICT-vacatures stijgt met 20 procent

In de periode van november 2013 tot januari dit jaar waren er 5,3 procent meer vacatures dan een jaar eerder. De stijging in het aantal ICT-vacatures bedroeg zelfs een extreme 20 procent.

Dat blijkt uit analyse van Jobfeed, de monitoringtool voor de arbeidsmarkt van Textkernel. In totaal werden 278.729 unieke online vacatures* geplaatst tussen november 2013 en januari 2014.

Grootste stijgers en dalers

Hieronder staan de 10 grootste beroepsklassen, gesorteerd naar de verandering in aantal vacatures in de laatste drie maanden ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

BEROEPSKLASSE % verandering
Informatie- en communicatietechnologie

19,7%

Verzekeringen en financiën

13,9%

Verkoop en handel

10,3%

Engineering

9,7%

Beleid en bestuur

7,1%

Bouw en delfstoffenwinning

3,3%

Administratie en klantenservice

2,5%

Productie

2,5%

Installatie, reparatie en onderhoud

-1,6%

Gezondheidszorg en welzijn

-14,5%

Top 10 grootste beroepsklassen, gerangschikt naar procentuele verandering in de periode november 2013 t/m januari 2014 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bron: Jobfeed Analytics 

Herstel vacatures Verzekeringen & Financiën

De sector ICT laat niet alleen de grootste stijging zien, maar is ook in absolute aantallen vacatures inmiddels de grootste beroepsklasse van het moment. Dat wordt goed zichtbaar in de grafiek hieronder die het vacaturevolume over dezelfde periode in drie jaar laat zien. Na de sector ICT was de beroepsklasse Verzekeringen en Financiën een andere grote stijger. Deze beroepsgroep was vorig jaar nog een van de grootste dalers, maar toont nu herstel en stijgt met bijna 14 procent.

Het vacaturevolume* per beroepsklasse, geplaatst in de maanden november t/m januari over de laatste drie jaar. Bron: Jobfeed Analytics

Vacatures per beroepsklasse - Bron Jobfeed

Beroepsklasse Gezondheidszorg daalt verder

De grafiek laat ook duidelijk zien dat het vacaturevolume in Gezondheidszorg steeds verder krimpt. Waar drie jaar geleden Zorg in deze periode nog de vierde grootste beroepsklasse in vacatures was, staat ze dit jaar – na een daling van 14,5 procent – op plek zeven.

Textkernel heeft ook een analyse gedaan over de grootste beroepsklassen van 2013. Hieruit blijkt dat de beroepsklasse Gezondheidszorg en welzijn 1 procent marktaandeel verloren heeft ten opzichte van 2012, maar over heel 2013 gezien nog wel tot de grootste vijf behoort.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf&-rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel job-boards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed, de informatiebron voor HR-professionals. Jobfeed verzamelt wekelijks ruim 90.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen, categoriseert en ontdubbelt deze en maakt ze doorzoekbaar. Jobfeed is een product van Textkernel, softwareleverancier van meertalige CV-parsing en semantic search & match-oplossingen.

* aantal nieuw geplaatste vacatures exclusief stages, bijbanen, franchises en vrijwilligerswerk.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners