Aantal online vacatures stijgt 32%, tot bijna half miljoen

Peter Boerman Op 31 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 877x gelezen
Deel dit artikel:
Aantal online vacatures stijgt 32%, tot bijna half miljoen

Er stonden in het derde kwartaal maar liefst 485.832 vacatures online, bijna een derde meer dan een jaar geleden.

Vooral buiten de Randstad groeit het aantal vacatures harder dan gemiddeld. En ook lager opgeleiden blijken steeds gewilder. Met name voor medewerkers klantenservice blijken steeds meer functies voorhanden, meldt Jobfeed, de teldienst van Textkernel, die alle online vacatures bijhoudt en ontdubbelt.jobfeed vacatures

Veel vacatures in de zorg

Enkele opvallende bevindingen uit de tellingen van het derde kwartaal:

  • Het aantal unieke online vacatures is in Q3 van 2016 met 31,7 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.
  • Ten opzichte van het vorige kwartaal was de stijging ook nog steeds een heel behoorlijke 5,6 procent.

jobfeed vacatures per provincie

  • Buiten de Randstad groeit het aantal vacatures harder dan gemiddeld. Waar in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland samen nog steeds bijna de helft van alle vacatures te vinden is, stijgen de marktaandelen van onder meer Brabant (+0,7%), Overijssel (+0,4%) en Friesland (+0,4%) bovengemiddeld.
  • Het aandeel vacatures voor hoger opgeleiden is afgenomen van 51 procent eind 2014 tot 43 procent in Q3 2016.

jobfeed hoger opgeleiden vacatures dalen

  • Het verschil in marktaandeel tussen de sectoren nummer 1 en 2 (Handel en Zorg) wordt steeds kleiner. De Handel blijft wel de grootste, met een marktaandeel van 21 procent. Maar de Zorg komt er snel aan, en heeft nu 16,7 procent van alle online vacatures. Ook in de zakelijke dienstverlening is een groei te zien, in de ict is die juist minder dan gemiddeld.
  • Ook in de categorie ‘beroepsklassen’ is de zorg de grootste stijger. Ook naar mensen in de bouw is weer een groeiende vraag. Het marktaandeel van vacatures in de ict-sector neemt juist sterk af.
  • Er is veel vraag naar klantenservice-medewerkers. Opvallend genoeg staat deze functie zowel bij hoger als bij lager opgeleiden in de top-3. Van de hoger opgeleiden is daarnaast de software engineer en de accountmanager gewild, onder lager opgeleiden de productiemedewerker en de verzorgende.

jobfeed handel zorg vacatures

Meer arbeidsmarkttrends?

Op donderdag 17 november organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie in Amersfoort weer het seminar Arbeidsmarkttrends. Daar wordt u bijgepraat over alles wat op dit moment gaande is in de arbeidsmarkt. Download nu de brochure!

Beeld boven

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners