Het aantal online vacatures stokte vorig jaar pas bij méér dan 10 miljoen (!)

In heel 2017 verschenen er in Nederland maar liefst 10,6 miljoen vacatures online. Omdat elke vacature gemiddeld op 6 plekken terecht komt, ging het in totaal om 1,7 miljoen unieke vacatures, een groei van 21%.

Peter Boerman Op 27 februari 2018
Gem. leestijd 4 min 1049x gelezen
Deel dit artikel:
Het aantal online vacatures stokte vorig jaar pas bij méér dan 10 miljoen (!)

Met name in de vraag naar lager opgeleiden is een duidelijke groei merkbaar, blijkt uit de jaaranalyse van Jobfeed, de vacaturetelmachine van Textkernel. Vorig jaar werd in maar liefst 56,8 procent van alle vacatures om iemand met maximaal mbo-diploma gevraagd. In 2014 was de verdeling tussen hoog- en laagopgeleiden nog precies 50/50, en sinds die tijd stijgt het aandeel vacatures voor lager opgeleiden relatief harder dan dat voor hoger opgeleiden.

In 2014 was de verdeling tussen hoog- en laagopgeleiden nog precies 50/50

Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk. Misschien hadden lager opgeleiden online nog een zekere inhaalslag te maken, maar waarschijnlijker is dat sinds de economische opgang lager opgeleiden sowieso meer gewild zijn, bijvoorbeeld in de bouw, de techniek, de transportsector, de magazijnbeheer en de zorg.

jobfeed opleidingsniveau

Veel vacatures volop rondgepompt

Uit de analyse blijkt verder dat heel wat vacatures veel worden ‘rondgepompt‘ op internet; elke unieke vacature duikt gemiddeld op 6,2 online plekken op. Het aantal online vacatures vertoont een piek vlak voor de zomervakantie, en aan het einde van het jaar. In 2017 waren juni en november de topmaanden, met steeds ruim 160.000 nieuwe online vacatures, terwijl een gemiddelde maand er zo’n 143.000 haalt.

jobfeed unieke vacatures

Zuid-Holland spant de kroon

Bijna 20% van het totaal aantal vacatures is te vinden in Zuid-Holland. Daarmee is de provincie nog steeds veruit koploper. De marktaandelen van de nummers 2 en 3, Noord-Holland en Noord-Brabant, komen echter steeds dichter bij elkaar te liggen. Was het verschil in marktaandeel tussen die twee in 2014 nog 3,4%, afgelopen jaar liep dat terug tot 2%. De drie provincies zijn samen overigens goed voor 55,6% van alle vacatures. Groningen, Drenthe, Friesland, Zeeland en Flevoland maken samen echter maar net aan 11,3% van het totaalaanbod uit, ongeveer evenveel als in heel Gelderland.

jobfeed provincies

Handel blijft meeste vacatures leveren

Met 16,3% van het totaal blijft de handel de sector met de meeste online vacatures, al daalt het marktaandeel licht (-0,6 procentpunt). Bij de nummer 2, de zakelijke dienstverlening, neemt het marktaandeel wel toe, met 0,4 procentpunt tot 14,1%. De grootste stijger vinden we hier net buiten de top 3. In de Industrie & Techniek nam het marktaandeel met 1,1 procentpunt toe naar 7,9%.

jobfeed handel

Administratie en klantenservice zijn erg gewild

Als we kijken naar beroepsklassen, dan blijkt dat IT’ers niet meer de meest gewilde groep zijn. Tenminste: het aantal vacatures in andere beroepsklassen stijgt sneller, waardoor IT’ers nu ‘administratie en klantenservice’ en ‘verkoop en handel’ voor zich moeten dulden, terwijl ‘productie’ (+0,7% marktaandeel) en ‘inkoop en magazijnbeheer’ (+0,8%) aan een flinke opmars bezig zijn. ‘Medewerker klantenservice’ is nu het meest gevraagde beroep, gevolgd door productiemedewerker en servicemonteur.

jobfeed beroepen

Steeds vaker parttime mogelijk

Uit de analyse van Jobfeed blijkt verder dat steeds meer vacatures ook parttime te vervullen zijn (dat wil zeggen: voor 32 uur of minder). Het marktaandeel voor (mogelijk) parttime functies plust met 4,2% naar een marktaandeel van 40,3%, tegenover nu dus minder dan 60% fulltime vacatures. In 2016 vroeg nog bijna 64% van de online vacatures om een fulltimer.

jobfeed directe werkgevers

Rabobank was in 2017 de directe werkgever met de meeste fulltime vacatures, gevolgd door Engie en ASML. Grootste intermediair was Randstad, gevolgd door YoungCapital en Tempo-Team.

jobfeed intermediairs

Voor het onderzoek werden in totaal 10.652.606 advertenties ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises zijn weggelaten. Na ontdubbeling bleven 1.714.074 unieke vacatures over, waarop deze analyses zijn uitgevoerd.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners