Aantal unieke vacatures per beroepsklasse

Redactie Op 05 mei 2011
Gem. leestijd 3 min 3043x gelezen
Deel dit artikel:

Aantal unieke vacatures per beroepsklasseHet aantal unieke vacatures online toont een groei van 27,1% in de afgelopen drie maanden, vergeleken met het aantal vacatures uit dezelfde maanden in 2010. Dit blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste online database van Nederlandse vacatures. In de beroepsklasse Productie was de grootste stijging te meten.

Productie grootste stijger

Ingezoomd op de tien grootste beroepsklassen toont Productie zich de grootste stijger met 63,2%. De klasse Beleid en bestuur daarentegen toont een daling in unieke vacatures, van 11,5%.

BEROEPSKLASSE % Verandering
Productie 63.2%
Verkoop en handel 46.2%
Installatie, reparatie en onderhoud 45.6%
Engineering 39.5%
Bouw en delfstoffenwinning 36.1%
Informatie- en communicatietechnologie 35.0%
Gezondheidszorg en welzijn 22.9%
Verzekeringen en financiën 15.6%
Administratie en klantenservice 11.6%
Beleid en bestuur -11.5%
Totaal 27.1%

Top 10 grootste beroepsklassen, gerangschikt naar percentuele verandering tussen februari t/m april, 2011 vs 2010. Bron: Jobfeed Analytics

Vacatures voor laagopgeleiden neemt meeste toe

Wanneer een splitsing wordt gemaakt naar opleidingsniveau, blijkt het aantal unieke vacatures voor lager opgeleiden* sterker te zijn gestegen dan het aantal vacatures voor hoger opgeleiden** (30,2% ten opzichte van 22,8%). Cijfers in Jobfeed tonen dat vacatures voor lager opgeleiden bijna 60% van het totale online vacatureaanbod uitmaken, versus 40% van het vacatureaanbod voor hoger opgeleiden.

De grafiek hieronder toont de vacatures uitgesplitst per opleidingsniveau binnen de tien grootste beroepsklassen.

Vacatures naar opleidingsniveau

Aantal unieke vacatures per beroepsklasse, gesplitst in vacatures voor lager en hoger opgeleiden, over de periode februari t/m april 2011. Bron: Jobfeed Analytics

Vacatures hoogopgeleide in Installatie stijgt met 148,8%

Wanneer gekeken wordt naar de percentuele verandering van de afgelopen drie maanden ten opzichte van die maanden in 2010, blijkt dat onder de vacatures voor lager opgeleiden het aantal vacatures in de categorie Productie het sterkst gestegen (67%) is. Bij vacatures voor hoger opgeleiden staat de categorie Installatie, reparatie en onderhoud op nummer 1 met 148,8%. Een opmerking hierover: zoals in de grafiek kan worden gezien, bestaat het aantal vacatures in deze categorie voor hoger opgeleiden slechts uit 10% van de gehele categorie. Hoewel percentueel gezien deze beroepsklasse voor hoger opgeleiden enorm gestegen is, is de absolute impact dus niet zo groot.

Zorg: MBO stijgt en HBO daalt

Gezondheidszorg is de tweede grote stijger in de MBO- categorie (48,6%), terwijl bij de HBO+ categorie het aantal vacatures in deze categorie juist gedaald is (-2,9%). Ook opvallend is dat in de categorie Verzekeringen en financien het aantal vacatures in de MBO- categorie enorm gedaald is (-14,4%), maar in de HBO categorie juist gestegen is (25,8%).

* onder lager opgeleide vacatures vallen alle vacatures tot en met niveau MBO
** onder hoger opgeleide vacatures vallen alle vacatures vanaf niveau HBO

De cijfers hebben betrekking op online vacatures. Niet alle vacatures tot en met niveau MBO worden online gepubliceerd. Het totale aantal vacatures voor deze opleidingscategorie zal dus hoger liggen dan wat in Jobfeed gevonden wordt.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

Analytics by jobfeedDe cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 43.300 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners