Aantal vacatures bereikt hoogste piek in 8 jaar

Peter Boerman Op 15 november 2016
Gem. leestijd 2 min 1439x gelezen
Deel dit artikel:
Aantal vacatures bereikt hoogste piek in 8 jaar

Het aantal vacatures in Nederland bereikte vorig kwartaal de hoogste stand sinds 2008.

Eind september stonden er in Nederland 162 duizend vacatures open, een stijging van 7.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het was al het dertiende kwartaal op rij dat het aantal vacatures stijgt, meldt het CBS. In totaal kwamen er in deze periode 71 duizend vacatures bij, gemiddeld 5.000 per kwartaal.

Bijna 1 op de 5 in de handel

Per bedrijfstak veranderde het aantal vacatures niet veel in het derde kwartaal. De grootste stijging werd gemeten in de zorg (+3.000). Ook in de horeca nam het aantal vacatures het afgelopen kwartaal toe, met bijna 2.000. De grootste afname vond plaats in de bedrijfstak informatie en communicatie (-1.000) en in de zakelijke dienstverlening (-1.000). De meeste vacatures zijn er in de handel: bijna 1 op de 5 van het totaal.

In de ict is er 1 vacature op elke (ongeveer) 20 mensen

Relatief nog veel vacatures in de ICT

Ondanks dat het aantal ICT-vacatures licht daalde het afgelopen kwartaal, zijn hier nog wel de meeste vacatures te vinden ten opzichte van het aantal banen van werknemers. In deze bedrijfstak zijn er nu per 1.000 werknemers 47 openstaande vacatures, ongeveer 1 vacature per 20 mensen. Het onderwijs en de landbouw kennen juist de minste vacatures: 9 per duizend banen.

Duurt langer voor vacatures vervuld worden

Het aantal vacatures dat in de loop van een kwartaal ontstaat of vervuld wordt, ligt veel hoger dan het gemiddeld aantal openstaande vacatures. Het afgelopen kwartaal ontstonden er 232 duizend vacatures en werden er 225 duizend vervuld. Ook dit zijn de hoogste aantallen in bijna 8 jaar tijd. Dat het aantal openstaande vacatures sneller stijgt dan het aantal vervulde vacatures, duidt erop dat vacatures langer openstaan voordat zij vervuld worden.

De spanning op de arbeidsmarkt loopt iets verder op

Arbeidsmarkt blijft ruim: 3,2 werklozen per vacature

Ondanks de groei in het aantal vacatures, blijft de arbeidsmarkt toch ruim, concludeert het CBS. De spanning loopt volgens hen wel iets op. Halverwege 2008 was het aantal vacatures bijna in evenwicht met het aantal werklozen. Eind 2013 waren er uiteindelijk echter ruim 7 keer zoveel werklozen als vacatures. Sindsdien loopt de verhouding weer langzaam terug. Er zijn nu gemiddeld 3,2 werklozen per openstaande vacature.

Precies 10 miljoen banen in Nederland

In het derde kwartaal van 2016 waren er gemiddeld precies 10 miljoen banen. Dat zijn er 66 duizend meer dan voor de crisis in 2008. Er is nu 2,5 jaar lang elk kwartaal sprake van banengroei. Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zijn er in totaal 250 duizend banen bijgekomen: 233 duizend werknemersbanen en 17 duizend banen voor zelfstandigen. Het gaat om alle voltijd- én deeltijdbanen.

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners