Aantal vacatures nadert dit jaar het miljoen

Peter Boerman Op 30 januari 2017
Gem. leestijd 2 min 594x gelezen
Deel dit artikel:
Aantal vacatures nadert dit jaar het miljoen

Het aantal vacatures blijft maar toenemen. Dat komt enerzijds door nieuwe banen, maar ook doordat weer meer mensen van baan durven te wisselen.

In totaal ontstaan dit jaar maar liefst 965.000 vacatures, zo wordt verwacht. Dat is nog niet zoveel als in de topjaren 2006 tot 2008, toen er jaarlijks meer dan 1 miljoen vacatures werden genoteerd. Maar de groei van vorig jaar (met meer dan 100.000 vacatures) was anderzijds wel weer groter dan verwacht, aldus de recente Arbeidsmarktprognose van het UWV. En ook dit jaar zit volgens hen nog een stijging van het aantal vacatures in de pijplijn, en wel met 39.000 (+4%).

Moeilijk vervulbaar

De belangrijkste verklaring voor de gunstige cijfers: de aanhoudende economische groei. Enerzijds nemen bedrijven daardoor meer mensen aan. Anderzijds durven mensen nu ook weer sneller van baan te wisselen, aldus het UWV. In sectoren als de ICT en de techniek is dat goed te merken: die sectoren kampen met een groeiend aantal moeilijk vervulbare vacatures.

uwv vacaturesMeer uitzendwerk en zelfstandigen

Naar verwachting groeit de werkgelegenheid dit jaar met 138.000 banen (+1,4%). Daarvan zijn er 50.000 banen in de uitzendsector (+7%). Ook 20.000 extra zelfstandigen (+1%) maken hier deel van uit. Het UWV verwacht dit jaar de meeste vacatures in ‘consumentgerichte sectoren’ als de detailhandel (169.000) en de horeca. Ook groeit de werkgelegenheid in de groothandel en de specialistische zakelijke dienstverlening (zoals architecten- en ingenieursbureaus en advocatuur). En de sector zorg en welzijn zit ook weer in de lift, aldus het UWV, met maar liefst 131.000 verwachte vacatures dit jaar.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners