Aantal vacatures stijgt maar door en bereikt (bijna) nieuwe recordhoogtes

Peter Boerman Op 14 november 2017
Gem. leestijd 3 min 1520x gelezen
Deel dit artikel:
Aantal vacatures stijgt maar door en bereikt (bijna) nieuwe recordhoogtes

Eind september telde Nederland 213.000 openstaande vacatures, meldt het CBS. Nieuwe recordhoogtes komen daarbij in zicht, vooral in de bouw, de zorg, de industrie en de handel.

Het aantal openstaande vacatures steeg in het derde kwartaal van dit jaar van 204.000 tot 213.000. Dat is nog niet zoveel als er in 2008 waren, toen het aantal vacatures opliep tot maar liefst 249.000. Maar er is zeker opnieuw sprake van krapte op de arbeidsmarkt, aldus de CBS-onderzoekers.

Het aantal banen stijgt

Die krapte komt vooral doordat het aantal banen stijgt. Zo nam in het derde kwartaal het aantal banen met 51.000 toe, op jaarbasis gezien de grootste banengroei sinds 2008. De toename van het aantal vacatures was in het derde kwartaal overigens wel iets kleiner dan in de voorgaande twee kwartalen, toen het aantal vacatures toenam met respectievelijk 13.000 en 20.000.

aantal vacatures cbs

Eind vorig jaar ‘maar’ 171.000 vacatures

Eind vorig jaar stokte de teller dus zo’n 25 procent lager, op 171.000 vacatures. Inmiddels groeit het aantal vacatures al ruim 4 jaar. Er zijn nu ruim 2 keer zoveel vacatures als medio 2013, toen de laagste stand bereikt werd (91.000 vacatures). Alleen tussen 2006 en 2008 waren er duidelijk meer vacatures dan nu; en rond de eeuwwisseling lag het aantal vacatures ongeveer op het huidige niveau.

Vooral vacatures erbij in zakelijke dienstverlening

De toename van het aantal vacatures is terug te zien in vrijwel alle bedrijfstakken. Het afgelopen kwartaal was de groei het sterkst in de zakelijke dienstverlening (+2.000 vacatures). Ook in de bouw, de zorg, de industrie en de handel kwamen er meer dan duizend vacatures bij. De handel is ook de bedrijfstak met de meeste vacatures; een vijfde van het totaal.

Voor de handel geldt dat het aantal vacatures er nog nooit zo hoog was als nu

Horeca, handel en zorg zitten op recordstand

Voor de horeca, het openbaar bestuur, de handel en de zorg geldt dat er inmiddels meer vacatures zijn dan eind 2007, toen het totaal aantal vacatures zijn hoogste stand ooit bereikte. Voor de handel geldt zelfs dat het aantal vacatures nog nooit zo hoog was als nu. Daarentegen bedraagt het aantal vacatures in de landbouw en visserij en financiële instellingen nog maar de helft van wat het toen was.

Vacaturegraad blijft stabiel

Ondanks een oplopend aantal vacatures bleef de vacaturegraad (het aantal vacatures per duizend banen van werknemers) in het afgelopen kwartaal stabiel. In vergelijking met een jaar geleden is de vacaturegraad wel gestegen; van 20 naar 26 vacatures op de duizend banen. In de ICT is de vacaturegraad met 50 het hoogst. Daar is op elke 20 medewerkers dus 1 vacature. Al ruim 3 jaar staat deze bedrijfstak bovenaan het lijstje.

In de ICT is er op elke 20 medewerkers 1 vacature

Vacatures worden wel sneller vervuld

Het afgelopen kwartaal ontstonden 267 duizend nieuwe vacatures en werden er 258 duizend vacatures vervuld. Anders dan in het tweede kwartaal nam het aantal ontstane vacatures minder snel toe (+3.000) dan het aantal vervulde vacatures (+14.000). Dat duidt erop dat vacatures nu sneller vervuld worden.

aantal werklozen per vacature cbs

Nu nog 2 werklozen per vacature

Doordat het aantal vacatures oploopt, terwijl het aantal mensen dat werkloos is afneemt, neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe. Tegenover elke openstaande vacature staan nu gemiddeld precies 2 personen die geen betaald werk hebben maar daar wel direct voor beschikbaar zijn en ook recent naar werk gezocht hebben. Een jaar eerder waren dat er nog 3,2. Toch is de arbeidsmarkt nog niet zo krap als in 2008. Toen waren er per openstaande vacature 1,3 werklozen.

Lees ook:

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners