Home Trends ‘Aantal vacatures stijgt ook in 2019 nog verder door’

‘Aantal vacatures stijgt ook in 2019 nog verder door’

1.851 keer
1
aantal vacatures groeit door

Het aantal vacatures ligt momenteel al op zo’n 250.000 stuks. Maar het eind van de stijging is ook in 2019 nog niet in zicht. En zelfs in 2020 niet, aldus een recent rapport.

Door het aanhoudende personeelstekort gaat ook dit én volgend jaar de werkloosheid verder dalen. ‘Nederland telt inmiddels 10,5 miljoen banen. En de grens van de groei lijkt nog niet te zijn bereikt’, aldus de bankiers van ABN Amro, in een recent rapport dat vooral de zakelijke dienstverlening behandelt.

banen en vacatures

Tekort aan arbeidskrachten

Voor al die banen zijn dus mensen nodig. Maar het punt is dat op de vacatures voor die banen steeds minder mensen solliciteren. De personeelstekorten spelen dan ook steeds meer ondernemers parten, stelt het rapport. Zo erg dat het zelfs de groei van de Nederlandse economie remt.

tekort arbeidskrachten

Ook de uitzendbureaus kampen inmiddels behoorlijk met deze groeistuipen. De branche mocht lange tijd mooie groeicijfers noteren, omdat andere organisaties zich eerst tot hen wendden om hun eigen tekorten op te vullen. Maar de uitzendbranche krijgt nu zelf steeds meer met schaarste aan talent te maken. Daardoor is de groei van het aantal uitzenduren de afgelopen maanden zelfs onder het gemiddelde van de laatste 10 jaar gezakt. En dat was al niet meer voorgekomen sinds… eind 2013 (op 1 maand in 2017 na).

tekort arbeidskrachten sectoren

Uitzendbureaus, schoonmaak en beveiliging het schaarst

Van de uitzendbureaus zegt momenteel maar liefst 59 procent te kampen met personeelstekorten. Van alle ondernemers in de zakelijke dienstverlening geeft gemiddeld zo’n 35 procent aan de schaarste als probleem te ervaren. Ook in de schoonmaak en de beveiliging wordt het tekort overigens bovengemiddeld gevoeld, zo blijkt uit het rapport. De campagne die branchevereniging OSB recent startte moet helpen de tekorten in de schoonmaak te bestrijden.

Ook in de horeca zijn de mensen niet meer te vinden

De genoemde branches in de zakelijke dienstverlening zijn trouwens zeker niet de enige waar het personeelstekort als belemmering wordt gezien. Ook in de leisure zit het tekort veel ondernemers dwars, aldus een ander recent ABN Amro-rapport. De horeca heeft op dit moment 49 vacatures op elke 1.000 banen, de hoogste vacaturegraad sinds 2008. Van de ondernemers in de horeca ervaart 30% het personeelstekort als rem op de groei. Een jaar eerder was dat nog 18% en in het vierde kwartaal van 2016 was dit 5%.

De horeca heeft op dit moment 49 vacatures op elke 1.000 banen, de hoogste vacaturegraad sinds 2008

Een andere sector waar bedrijven met veel tekorten kampen is de techniek. Zo vertelde Herman Molenaar, managing director bij VDL, op het recente congres ‘Fit for Growth’ dat het bedrijf tegenwoordig zelf lassers en monteurs opleidt en dat het bovendien personeel werft van het van oorsprong Nederlandse Vanderlande in India.

Lees meer:

1 REACTIE

 1. Geachte,

  Mijn naam is Hans Frenken uit Zuid-Limburg.Ik ben bezig met het opstarten van een uitzendbureau
  c.q.onderaanneming in de techniek,en ben op zoek naar bankwerkers,lassers E-hand,TIG,MIG/MAG
  etc.Op het ogenblik ben ik op zoek naar staalconstructie monteurs voor de hallenbouw.Ik ben op zoek
  naar 15 a 20 monteurs in heel Nederland en Duitsland.Ik hoop dat u mij daarmee op weg kunt helpen.

  Vanaf deze kant wens ik u nog een goed weekend.

  Met vriendelijke groet,

  Hans Frenken
  Fa.Fremontec

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here