ABU-onderzoek: ook uitzendbureaus kampen met flinke kandidatenschaarste

Peter Boerman Op 11 januari 2018 Gem. leestijd 2 min1179x gelezen
Deel dit artikel:
ABU-onderzoek: ook uitzendbureaus kampen met flinke kandidatenschaarste

Zomaar even het uitzendbureau bellen als je krap in de bezetting zit? Het wordt steeds lastiger. Ook het uitzendbureau heeft lang niet altijd meer iemand klaarstaan, meldt nieuw ABU-onderzoek.

Het UWV zei het eind vorig jaar al: steeds meer uitzendbureaus zeggen ‘belemmeringen’ te ervaren door een tekort aan arbeidskrachten. Er is volop vraag naar mensen, maar er zijn steeds minder inschrijvingen.

Whopping 95 procent ervaart krapte

Recent onderzoek van de ABU bevestigt dat beeld nog eens. Van de responderende leden van de bond van uitzendbureaus zegt een whopping 95 procent te merken dat de arbeidsmarkt snel krapper wordt, en 76 procent merkt dat opdrachtgevers hen steeds vaker vragen om de juiste mensen te vinden. Met name in de techniek, de industrie en de bouw zijn de uitzendkrachten niet aan te slepen. Opvallend trouwens: in de ict wordt volgens het onderzoek weinig krapte ervaren, net zomin als in de detailhandel.

Krapte vooral bij (v)mbo’ers

De grootste krapte zit hem bij het zogeheten ‘skill level 2‘, oftewel: mensen op vmbo-, mbo- of havo/vwo-niveau. Maar liefst 78 procent van de respondenten zegt dat moeilijk vervulbare functies vaak functies op dat niveau zijn. Opmerkelijk is dat 22 procent ook zegt dat het moeilijk is mensen te vinden voor banen waarvoor helemaal geen scholing nodig is.

abu skill level

Ook nieuwe kansen

De schaarste aan kandidaten is niet alleen kommer en kwel, maar biedt ook nieuwe kansen, zeggen de uitzendbureaus in het onderzoek. Zo probeert 63 procent nieuwe doelgroepen aan te boren en wil 60 procent uitzendkrachten langer aan zich binden, bijvoorbeeld door te investeren in opleiding. Ook meer werkzekerheid bieden, leuk en uitdagend werk zoeken en – waar nodig – hulp bij het vinden van huisvesting worden genoemd, net als ‘opdrachtgevers helpen bij aanpassing van de functie-eisen’.

Lassers en operators kunnen zo aan de slag

De top-15 van ‘kraptefuncties’ wordt overheerst door technische functies. De lijst wordt aangevoerd door lassers, gevolgd door onder meer operators, chauffeurs, timmermannen, (service)monteurs, assemblage-, plaat- en bankwerkers, productiemedewerkers, loodgieters en installateurs, werkvoorbereiders, (cnc-)verspaners, elektromonteurs, metselaars en heftruck- en reachtruckchauffeurs. Ook docenten (exact en talen) en lager bouwpersoneel als asbestsaneerders kunnen volgens de ABU zo aan de slag.

Lees ook:

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
BRANDMANNEN           Recruitment Marketing
Brockmeyer
Bullhorn
Carerix
Compagnon
DPG Recruitment
Indeed
Intelligence Group
Jobrapido
Mysolution
Talmark

Lees elke dinsdag en donderdag de gratis Werf& Nieuwsbrief. Mis niets van wat gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.

  • Ik kan me op ieder moment weer afmelden en mijn gegevens worden niet verstrekt aan derden.