Tal van vacatures, maar voor academici valt het bitter tegen

Peter Boerman Op 27 september 2016 Gem. leestijd 2 min934x gelezen
Deel dit artikel:
Tal van vacatures, maar voor academici valt het bitter tegen

De arbeidsmarkt mag op springen staan, voor universitair afgestudeerden is het lastig om een baan op niveau te vinden.

Slechts 5,7 procent van de vacatures in Nederland vraagt nu specifiek om een academische bul of een ‘WO-denkniveau’. Voor werkzoekenden met een hbo-diploma zijn meer dan vier keer zoveel vacatures te vinden (24,2 procent). Ook relatief gezien zijn hbo’ers sterk in het voordeel boven academici. Waar voor elke 12 WO-afgestudeerden gemiddeld slechts één vacature beschikbaar is, geldt voor hbo’ers een norm van 1 vacature per 3 afgestudeerden.

Wel hoger loon voor academici

Werkzoekenden met een WO diploma kunnen wel op een beter loon hopen: het salaris voor de functies op WO-niveau ligt 9,4 procent hoger dan dat in de vacatures op hbo-niveau. Tenminste: het salaris waarmee geadverteerd wordt. Een en ander blijkt uit onderzoek van Adzuna naar de online vacaturemarkt.

Vooral meer salaris in Noord-Holland

Het grootste verschil in geadverteerd salaris is te vinden in Noord-Holland. Daar ligt het salaris in vacatures op WO-niveau maar liefst 17,4 procent hoger dan in functies op HBO-niveau. Opmerkelijk is aan de andere kant dat in Gelderland het salaris voor vacatures op WO-niveau juist 1 procent láger ligt dan voor hbo-vacatures.

Wat is de waarde van een bul?

thomas de schuyter adzuna academici minder vacaturesDoordat er niet veel vacatures op academisch niveau zijn, is de waarde van een bul best in twijfel te trekken, stelt Thomas De Schuyter, country manager Nederland bij Adzuna (foto). “Voor alle werkzoekende academici die een baan kunnen vinden op hun niveau, is het hogere loon natuurlijk een plus. Maar alle overige werkzoekenden moeten kijken naar vacatures die onder het niveau van hun diploma liggen.”

Foto via Pixabay

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Adver-Online Group
BRANDMANNEN
Brockmeyer
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Floyd & Hamilton
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Backoffice
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency