Banen en kandidaten matchen; deze Limburgse start-up wil het een stap verder brengen

Peter Boerman Op 27 juni 2017
Gem. leestijd 3 min 1029x gelezen
Deel dit artikel:
Banen en kandidaten matchen; deze Limburgse start-up wil het een stap verder brengen

Een nieuwe baan vinden moet makkelijk en snel gaan, zeggen ze bij 8vance. Hun ‘virtuele coach’ AIMA moet het mogelijk maken. Nu alleen nog even 25.000 euro ophalen via Kickstarter…

Aan de ene kant heb je allerlei vacatures op het internet, aan de andere kant heb je digitale CV’s. Waarom zou je die niet met kunstmatige intelligentie en big data automatisch bij elkaar laten matchen? Het is een mooi, maar zéér ambitieus idee van de start-up 8vance, die oorspronkelijk uit Venlo komt, en nu als Nederlands-Duits bedrijf te boek staat.

AIMA, de Automatic Intelligent Matching Agent

Het bedrijf heeft een mobiele applicatie in ontwikkeling die iemands talent, vaardigheden en persoonlijkheid moet matchen aan de best passende carrièrekansen. Deze applicatie wordt kortweg AIMA genoemd, een acroniem voor Automatic Intelligent Matching Agent. De oprichters van 8vance noemen de door hun ontwikkelde ‘virtuele carrièrecoach’ zelf ‘onvermijdelijk’ om veranderingen op de arbeidsmarkt te ondersteunen.

In oktober live

De mobiele app moet in oktober live gaan. AIMA gaat dan als het goed is niet alleen banen en kandidaten aan elkaar matchen, maar ook notificaties sturen zodra er ergens een nieuwe match is. Ook gaat ze (want het algoritme wordt natúúrlijk als een vrouw gepresenteerd) de passende banen weergeven in een grafisch overzicht voor de werkzoekende.

Engels, Nederlands én Duits

AIMA kent volgens de oprichters een (gepatenteerd) ‘zelflerend matching algoritme’, waarbij ‘ze’ leert van gebruikersfeedback. Zo kan ze met big data bijvoorbeeld ‘voorspellen’ wanneer een talent open staat voor een nieuwe uitdaging. Ook matcht ze met de betekenis van functienamen en skills met behulp van een eigen taxonomie. Daarnaast spreekt AIMA momenteel al 3 talen: Engels, Nederlands en Duits.

aima matching

Geld ophalen via Kickstarter

He bedrijf wil met behulp van crowdfundingplatform ‘Kickstarter’ geld ophalen om de app nog verder te ontwikkelen. Het streefbedrag van de vandaag gestarte campagne is 25.000 euro. Dat geld is overigens niet alleen voor de ontwikkeling van de app bedoeld, maar ook om een start te maken met een eigen talentennetwerk. Wie meedoet aan die investering kan onder meer de eerste exclusieve versie van de app tegemoet zien, net als een op maat ontwikkelde game en persoonlijk sollicitatieadvies.

Het eerste ‘deep matching platform’

Volgens 8vance zelf gaat het om het eerste ‘deep matching platform’ voor talenten en recruiters. ‘Let the jobs find you’ is de belofte aan werkzoekenden, die banen mogen verwachten die matchen met hun talent, vaardigheden en – binnenkort – ook persoonlijkheid. Het gaat zelfs zo ver dat kandidaten die dat toelaten via de app direct door werkgevers moeten kunnen worden benaderd.

aima matching

In 2015 al 2 miljoen euro

De vandaag gestarte Kickstarter-actie is overigens niet de eerste keer dat 8vance op zoek is naar geld. De in 2013 opgerichte start-up haalde in 2015 al eens 2 miljoen euro op, destijds onder meer afkomstig van de provincie Limburg en Kickstart Venlo. In die tijd is AIMA ook geboren, en leerde ze haar eerste woordjes. ‘Nu is het tijd om van jou te leren’, aldus oprichters Han Stoffels en Peter van Marwyk.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners